Var kan du tävla i quiz i Linköping?

Den som vill testa sina kunskaper på Linköpings krogar har en hel del att välja bland. Vi har kollat vilka ställen som arrangerar quiz i stan.

Mathias Kardell, Mats Bekkevold och Daniel Källming besöker regelbundet Harrys för att tävla i quiz. Det är en bra avkoppling från jobbet, tycker de.

Mathias Kardell, Mats Bekkevold och Daniel Källming besöker regelbundet Harrys för att tävla i quiz. Det är en bra avkoppling från jobbet, tycker de.

Foto: Daniel Erlandsson

Linköpings kommun2019-12-31 09:55

Traditionen med frågesport, quiz, på puben kommer från England. Ett syfte från början var att skapa en billig underhållning som skulle få folk till puben på andra kvällar än de mest välbesökta. På 1970-talet utvecklades pubquiz till en sport som lockade stora skaror. 

Många Linköpingsbor förknippar säkert quiz med James Syme, skotten som drog igång frågesporten på Hamlet 2001, för att senare fortsätta på Bar BQ. James Syme gick bort 2015, men quizen lever kvar i stan.

På Harrys på Ågatan är det Sebastian Bornehav som håller i quizen. Man kör varje onsdag och det handlar alltid om musik. En gång i månaden är det temaquiz. Norden och duetter är två teman framöver.

Vad är viktigt för att ett quiz ska bli bra?

– Vi försöker ha stor variation, vi har en del med korsord och en del som vi varierar, hela quizet är digitalt och alla frågor visas på skärmar. Då kan vi också använda bilder, man kan blanda och variera. Jag försöker ha en stor mix så det ska passa så många som möjligt. Det är inget kul om det är musik som ingen hört, säger Sebastian Bornehav.

Vad är det för publik?

– Jätteblandat, allt från kompisgäng i 20-årsåldern till mor- och dottergäng och grabbgänget 50-plus. Det blir ett naturligt sätt att träffas, man tar en öl och snackar och kör quiz.

Harrys är ett i raden av ställen i Linköpings city som erbjuder quiz till sina gäster. 

Kårhuset Kollektivet på Ågatan har quiz varje torsdag. Det är studenter vid Linköpings universitet som anordnar quizen och inriktningen är i första hand mot studenter. Ofta är det inför kommande fester och arrangemang där studenterna passar på att marknadsföra sina aktiviteter, berättar Miriam Amneborn som är driftchef på Kårhuset Kollektivet.

Inriktningen varierar, ibland är det rena musikquiz, ibland med ett tema inför en väntande fest. Man anordnar också välgörenhetsquiz där halva potten går till välgörenhet.

New York Legends – ytterligare en granne på Ågatan – genomför ett allmänt hållet quiz varannan onsdag.

Cok Najs på Platensgatan anordnar quiz på onsdagar. Under hösten har det varit ett blandat utbud av musikquiz. Reklammusik, 70-talshits, På spåret, Så mycket bättre och svensk musik är några av ämnena som har satt deltagarnas kunskaper på prov. 

På Bishops Arms på Ågatan är det söndag kväll som gäller för pubquiz. Man kör varje vecka och drar igång i mitten av januari med en ny säsong. Varje quiz består av två delar med femton frågor i varje. Först fem frågor som kan vara om vad som helst, sedan fem på ett valt tema, därefter fem musikfrågor.

Ågatan Bar har musikquiz varje torsdagskväll. Under hösten har man haft teman som VM-låtar genom åren, Eurovision, svenska favoriter och rock’n’roll. Man fortsätter med blandade teman 2020.

På Palatset på Drottninggatan turas de deltagande lagen om att göra frågorna, berättar Leif Lindén, som har arrangerat quizen i ungefär fem år. Med blandade frågeställare blir det naturligt nog mycket bred spridning på ämnena. 

– Vem som helst kan komma förbi, det är inga konstigheter, säger Leif Lindén.

Telefoner får man inte ha framme, betonar han. Den regeln gäller också på flera andra ställen.

Torsdagar, udda veckor, är dagen för quiz på Palatset. 

De flesta ställen gör något uppehåll över jul och nyår, men alla är igång igen en bit in på det nya året.

Vad blir quiz på svenska?

Frågesportens historia går tillbaka till 1930-talets amerikanska och kanadensiska radioprogram, "quiz show". 

Ordet frågesport lanserades av Aftonbladet 1938, och syftade på den programtyp som hade startat samma år med radions "Vem vet vad?", under ledning av Gösta Knutsson.

Frågesport på tv blev senare populärt, med "Kvitt eller dubbelt" som ett av de mest kända programmen.

Som ett svenskt alternativ till ordet quiz har kviss föreslagits. 

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!