Stjärnan låter låtarna tala i nya showen

Martin Stenmarck drar ner på snacket och låter musiken tala i sin nya föreställning. På lördag uppträder han i Linköping.

Martin Stenmarck tar ett steg bort från det självbiografiska och utlämnande tilltalet i nya föreställningen "Hitsen och hjältarna".

Martin Stenmarck tar ett steg bort från det självbiografiska och utlämnande tilltalet i nya föreställningen "Hitsen och hjältarna".

Foto: Magnus Andersson/arkiv

Linköpings kommun2019-11-07 21:45

Showen heter ”Hitsen och hjältarna”. Lördagens föreställning på Konsert och kongress i Linköping blir det andra stoppet efter premiären i Västervik på fredagen. 

Repetitionerna har varit intensiva. Vi fick en pratstund med en något hes men taggad artist ett par dagar före första föreställningen. 

Vad är det för en show som väntar?

– En musikalisk, glädjefylld och välspelad sak, med ett stort härligt band. I min förra föreställning ”Syskonkärlek” var det 85 procent snack och 15 procent musik, nu är det 95 procent musik och 5 procent snack under 90 minuter. Det blir ett jävla ös och känns väldigt befriande. Det är en stor produktion och ett band med åtta personer, varav flera spelar många olika saker. Det blir som en schweizisk armékniv! Jag känner mig väldigt fri, och känner att jag kan göra vad jag vill.

Martin Stenmarck har haft en karriär med stor bredd. Han har deltagit i Melodifestivalen vid flera tillfällen och även vunnit, 2005. Huvudroller i musikaler som ”Jesus Christ Superstar” och ”West Side Story” har också stått på repertoaren, liksom revyn ”Ladies Night”, en långkörare där Stenmarck var med åren 2006–2012.

På höstens turné blandar han eget material med andras. Rocktraditionalister får sitt. Men Martin Stenmarcks tonårsbarn har också fått honom att upptäcka nya musikaliska världar, berättar han, och nämner Billie Eilish.

– Det här är låtar som fått mig att öppna för nya musikstilar. När jag växte upp var det en period bara hårdrock, tills jag mötte låtar som bröt den trenden, som i den svenska låtskatten, Peter LeMarc till exempel.

Martin Stenmarck tar ett ganska långt steg bort från den självbiografiska och utlämnande föreställningen ”Syskonkärlek”, som han turnerade med 2017 och 2018. 

– Efter den förra föreställningen fick jag lust att köra en annan typ av show, bara lira bra låtar, ösa på och låta musiken snacka, jag gör det med mycket hjärta och glädje, vi kör bara, säger Martin Stenmarck.

Martin Stenmarck har uppträtt i Linköping många gånger, både med egna shower, i Melodifestivalen 2014 och inte minst i ”Ladies Night” som han lyfter fram som ett positivt minne. 

Hur är då känslan så här strax före premiären?

– Vi närmar oss och blir tajtare och mäktigare för varje dag vi lirar, vi har bestämt en låtordning men fixar och justerar, vad som helst kan hända. Med rätt publik kan det bli magiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!