Östgötska bokmässan lockade fullt hus

Böcker på höjden. Böcker på bredden. Östergötlands bokmässa fick förmodligen tummen upp av de flesta som besökte stadsbiblioteket på lördagen.

Linköpings kommun 30 november 2019 20:00

Tellus breddades i år med en avknoppare i form Lilla Tellus där barns läsande stod i centrum. 

Den delen genomfördes under fredagen för att följas av en mer vuxen dominans under lördagen.

Här saknades – ingenting.

Drygt 70 utställare, boksignering,  speakers corner,  bokbuss,  föreläsningar och intervjuer från ett flertal olika scener.

Efter att dörrarna öppnades fylldes biblioteket snabbt av besökare som ville få tips om bra läsning när vintermörkret nu slagit klorna i vårt avlånga land.

 

Men inte bara det.

Här stundade spännande samtal där författarna lotsade lyssnarna genom en värld av verkliga och fantasifulla berättelser.

Utanför biblioteket stod bokbussen med omkring 3 500 olika titlar. Det var första gången som det rullande närbiblioteket var med på mässan som i år firade åtta år.

– Vi fyller en mycket viktigt funktion för de som bor på landsbygden. Och vi är faktiskt det näst största biblioteket efter Stadsbiblioteket med drygt 100 000 utlånade exemplar varje år, berättade bibliotekarien Karin Håkansson.

 

Bland de många utställarna fanns flera med anknytning till Östergötland. 

Linköpingsförfattaren Torbjörn Löwendahl var på plats med sin färska spänningsroman, Stayin alive, där läsaren får följa Jonathans kamp för att överleva i en värld som drabbats av en pandemi och där hemstaden Linköping plågas av både galningar och plundrare.

– Varför Linköping? Det är ju där jag bor, sa Löwendahl och fick det att låta som den mest självklara saken i världen.

En bit bort stod Motalabördiga Susanne Boll, numera boende i Stockholm, och förklarade att hon arbetar på en tredje bok i serien om psykologen Vera Lilja. 

Uppföljaren till de två tidigare,  Luftburen och Eldsystrar, är inte långt borta, enligt Boll.

– Sedan kan det säkert komma en fjärde bok, sade hon lite hemlighetsfullt.

Johan Hagesund, projektledare från Tellus var nöjd med mässan.

– Ett lyckat arrangemang med ett brett utbud. Omkring 2 500 besökar när dagen är slut, summerade han när mässan hade pågått i några timmar.

 

Att man minskat på antalet utställare, från 85 för några år sedan till nu ett 70-tal, har sin förklaring i att trängseln i Stadsbiblioteket blev för stor.

– Det var inte optimalt med så många, varken för utställarna eller besökarna. Nu känns det som att vi hittat rätt storlek på kostymen, menade Hagesund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa