Replik
Jag är arrangör på Närcon för föreläsningar med temat ritat och text. Jag är serietecknare och har pluggat Kulturvetarlinjen. Därför har jag trots min nördiga bakgrund ändå ganska bra koll på det man brukar kalla finkultur och masskultur.
Problemet med det här begreppet är att den är låst i två lägen. Jag skulle därför hellre se Närcon som Nördkultur, som går åt ett annat håll på skalan. Jag ser det här som något parallellt, skiljt åt sidan. Till synes har den delar från masskulturen, men den har gjort något eget av det. Så kan det fortfarande kallas masskultur?
Game of Thrones, Star Wars och Marvel är något som vanliga människor har en relation till. Men vanliga människor får inte för sig att sy en Daenerys Targaryen-dräkt, eller ännu värre sätta upp en pjäs om att det egentligen är Daenerys som mördat alla män i sitt liv. Vanliga masskultur-konsumerande flickor sätter sig inte ner och ritar en serietidning på sin favoritfilm och trycker den i 100 exemplar.
Nördkultur väcker något kreativt inom en. Men är det hantverk då? Inte riktigt det heller. Det kan även innefatta ett starkt historiskt intresse, att lära sig bakgrunden till ens intresse. Inom universitetet har man begreppet Tvärvetenskap. Nördkultur kanske är lite liknande?
Det går att tala om finkultur som opera, nobelpriset i litteratur och avantgardistiskt scenkonst. Och masskultur som Netflix, radio och Disney. Men jag tycker att man gör nörden som går till biblioteket för att hitta originaldikten som citeras i tv-serien Neon Genesis Evangelions slogan “God's in his heaven, all's right with the world” en orättvisa då.