Miljonbelopp till unga forskare

Tre forskare har kvalificerat sig för forskningsanslag i miljonbelopp.

Flera forskare får ta del av pengar från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Programmet delar ut mellan 5 till 15 miljoner kronor till vardera forskare över en 5års period.

Flera forskare får ta del av pengar från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Programmet delar ut mellan 5 till 15 miljoner kronor till vardera forskare över en 5års period.

Foto: Ulrik Svedin

Linköpings kommun2019-12-09 08:00

Det är genom Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som programmet Wallenberg Academy Fellows skapats. Programmet syftar till att ge föreningsstöd till unga forskare. För de som blir en del av programmet väntar ett femårigt forskningsstöd och målet med programmet är att behålla forskarkompetens i landet. I år tillkommer 29 nya forskare till programmet och tre av dessa är forskare från Linköpings Universitet: Emil Björnson, Magnus Jonsson och Marcin Szczot.

Emil Björnson gläds åt anslaget. Han berättar för oss att det var hård konkurrens:

– Det är roligt att bli utsedd, det visar att folk tror på en. 

Björnson forskar kring hur man kan göra 5G-teknik, nästa generations mobilnät, mer energieffektiv. Bland annat genom att utveckla komponenter som gör nätets basstationer mindre Anslaget från stiftelsen är 5 miljoner kronor som fördelas över en femårsperiod. 

Magnus Jonsson forskar kring organisk fototeknik och nanooptik. Han hoppas att med hjälp av nanoteknik kunna möjliggöra för innovationer inom optiken, framförallt genom att se på hur organiska strukturer reagerar på ljus på en nanonivå. Jonssons anslag utgörs av 7,5 miljoner kronor över en femårsperiod.  

– Det är ett erkännande för mig och mina forskarkollegor, att vi bedriver god och relevant forskning.  

Marcin Szczot är forskare inom neurovetenskap vid National Institutes of Health i Maryland, USA. Han planerar att fortsätta sin forskning i samarbete med centrum för social och affektiv neurovetenskap på Linköpings universitet. Han tilldelas 10 miljoner kronor över en femårsperiod.

Karta: Linköpings universitet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!