Det är utställningen ”Världens mammor – från konstprojekt till kvinnorörelse för demokrati” som flyttar till Linköping efter att ha visats på Stadsmuseet i Norrköping.
Livsberättelser och drömmar förmedlas i olika tekniker; videoklipp samsas med färgrika tygstycken och små tittskåp.
Skapandet var centralt när konstnären Sira Jokinen Lisse drog igång projektet i Motala 2016.
– När man jobbar tillsammans händer det något, det växer fram samtal, säger hon.
Från början var konstprojektet ett svar på uppgifter från BVC i Motala om att många kvinnor levde ett isolerat liv i hemmet. Verksamheten har växt snabbt. Världens mammor finns nu på fem platser i Östergötland och har omkring fem hundra deltagande mammor.
Sira Jokinen Lisse räknar med fortsatt växande. Tjugo mammor kommer med start i november att gå en ledarskapsutbildning, för att på sikt kunna leda grupper i Världens mammor.
En av dem är Samah Bahlo, som bor i Lambohov. Världens mammor har gett henne en viktig gemenskap:
– Som mamma till ett barn med speciella behov kan jag känna mig ensam. Här får jag dela med mig av min historia och höra andras.
Zahra Kanwaisi bor i Skäggetorp och är för tillfället mammaledig. Även hon ska gå ledarskapsutbildningen. Hon lyfter fram betydelsen av stärkta språkkunskaper.
– Mammor som sitter hemma kan komma hit och träffa andra, det blir ett sätt att prata mer svenska, vilket är viktigt för att komma in i samhället.
Sira Jokinen Lisse räknar med en riktig fest med många mammor och barn när utställningen har vernissage på lördag.