Sedan ungefär två år har några anställda på konsultföretaget Prevas valt böcker, läst och diskuterat. Det är ett blandat urval man hunnit med. Kazuo Ishiguro, Selma Lagerlöf, Italo Calvino och Fredrik Backman har alla nagelfarits av de läsande ingenjörerna.
Den svenska Nobelpristagaren Selma Lagerlöfs ”Kejsarn av Portugallien” tycks ha öppnat valv efter valv i cirkeldeltagarnas inre, att döma av deras livliga återberättande. Italienaren Calvinos metalitterära övningar i ”Om en vinternatt en resande” mötte initialt motstånd men så här en tid efter är omdömena mer positiva.
Senaste läsningen var Michail Bulgakovs ”Mästaren och Margarita” – vilket visade sig lyckosamt när konsultchefen Erik Svansbo nyligen träffade en kund från Ryssland.
Entusiasmen är påtaglig när jag träffar honom och kollegorna Jyrki Niskala och Victor Bergström Lovnér på Prevas kontor i centrala Linköping.
– Själva läsningen är bara en del, det är under diskussionerna man upptäcker nya saker, säger Erik Svansbo.
– Man minns inte alltid samma, utan när man börjar prata hittar man nya infallsvinklar, säger Victor Bergström Lovnér.
Ett par, tre timmar samtalar de om varje bok.
Deltagarna får en ökad förståelse för böckerna. Men också för kollegorna.
– Det är spännande att man lär känna varandra på ett sätt man inte gör annars, säger Erik Svansbo.
Skönlitteraturen blir en bra kontrast mot de tekniskt präglade arbetsdagarna, tycker deltagarna.
– Det är bra att bryta av med att läsa, det är lätt att man tar med sig problem på jobbet hem annars, säger Jyrki Niskala.
För den som inte brukar läsa blir bokcirkeln ett sätt att komma igång. För den som redan läser fungerar den som en extra sporre så att läsningen hålls vid liv.
– Det är en speciell känsla att ha en riktig bok i handen, säger Erik Svansbo, och hämtar ett tummat pocketexemplar av ”Kejsarn av Portugallien”.
Med sina positiva erfarenheter vill kollegorna på Prevas nu läsutmana andra ingenjörer.
Några goda råd skickar de med på vägen.
– Det är viktigt att någon tar på sig rollen som moderator och ser till att samtalet håller sig till boken, säger Erik Svansbo.
– Vi brukar prata igenom boken noga från början till slut, vad är det för handling, vilka teman finns och så vidare.
De träffas helst på restaurang. Då behöver ingen tänka på matlagning, disk och annat som riskerar att dra fokus från boken.