Under några år på 90-talet bodde Kristin Fägerskjöld i Linköping när hon pluggade på ekonomprogrammet vid universitetet. Många år senare har hon nu fått chansen att kombinera sin karriär som civilekonom med att skriva romaner.
– Jag läste en artikel om en författare, nu minns jag inte vem det var, som sa att den skulle testa att se om man kunde skriva tillräckligt långt, och det gick bra för den författaren. Då ville jag testa om jag också kunde det, säger Kristin Fägerskjöld dagen efter hon varit på releasefest för sin bok "Klar himmel".
Att se sin bok i fysisk form och inte bara som ett dokument på datorn känns fortfarande konstigt några veckor efter att den börjat säljas i butiker.
– Det är spännande, att det faktiskt går att bläddra i den! säger Kristin Fägerskjöld som numera bor i småländska Nässjö där hon är född och uppvuxen.
När hon skulle ge sig i färd att skriva sin debutbok valde hon ett välbekant ämne: Andra världskriget. Boken kretsar kring tre kvinnor i Storbritannien och deras strategier för att ta sig igenom kriget. Under arbetet med efterforskningar till boken reste hon till England och Normandie i Frankrike. Men också till Flygvapenmuseum i Linköping.
– Jag ville se flygplansmodellen Caproni 313. Det är samma plan som min farfar tjänstgjorde ombord på under kriget. Han var på Malmen och det kändes lite som att cirkeln slöts när jag kom tillbaka och såg det.
Det italienska flygplanet var inte det vassaste under kriget och det kallades ibland för en "flygande likkista". Ryktet säger att italienarna medvetet saboterat planet då det skulle säljas till Frankrike som stod på motståndarsidan.
– Det var kanske inte jättekul att tjänstgöra på ett sådant plan. När jag kom på att det var farfars plan så blev det förstås lite extra spännande.
Redan nu har Kristin Fägerskjöld börjat fila på nästa roman. Även den ska kretsa kring Andra världskriget.
– Jag ska börja jobba med den tillsammans med en redaktör i februari och det är tänkt att den ska komma ut om ett år.
Än så länge vill och behöver hon fortsätta att kombinera författandet med ekonomyrket.
– Nu har jag gett ut en bok och det går att inte livnära sig på författarskapet då. Det känns lyxigt att kunna kombinera det så som jag gör just nu. Jag behöver vara kreativ och man får inte vara så himla kreativ med bara siffror.