Debutant gör roman i laglös Linköpingsmiljö

Torbjörn Löwendahl tog paus från sitt företag för att ägna sig åt skrivande. Nu ger han ut sin debutbok "Stayin' Alive".

Linköpings kommun 29 oktober 2019 21:15

En pandemi har drabbat världen. I ett laglöst Linköping drar plundrare och galningar fram. Vid sidan av sina personliga problem ställs den livströtte Jonathan inför svåra val. Han vill göra gott men tvingas samtidigt kämpa för att överleva. 

Torbjörn Löwendahls debutbok,  han kallar det en spänningsroman, heter "Stayin' Alive" och utspelar sig i Linköpingsmiljö under en veckas tid.

Ensamhet kontra gemenskap och relationer. Kärlek och hat. Girighet. Hets att konsumera i stället för att arbeta mot gemensamma mål. Och vad händer när samhället slutar att fungera? Det är begrepp och frågor Löwendahl återkommer till när han berättar om boken.

– Jag har alltid tyckt om att skriva. Med boken började det med att jag 2015 skrev ett kapitel på ren inspiration. Efteråt tittade jag närmare på det, visade det för vänner och insåg att det här skulle jag kunna göra något intressant av.

 

Löwendahl flyttade från Göteborg till Linköping 1988 för att studera. Därefter har han jobbat som konsult inom IT-branschen, lanserat ett football manager-spel och som vd för företaget Freekick varit en av Linköpings största fas 3-anordnare.

Men 2017 lät han företaget bli vilande för att helhjärtat ägna sig åt att skriva sin bok "och hjälpa andra med deras texter"

– Jag kände helt enkelt för att göra något helt annat.

Hur har det funkat rent ekonomiskt?

– Ärligt talat går jag back. Men det unnar jag mig. Jag behövde en paus.

 

Efter att förgäves försökt få något av de stora bokförlagen att nappa beslutade sig Löwendahl för att ge ut boken på eget förlag, Lionvalley Publishing, där även flickvännen Eva González Lindberg är involverad. Och det är hon som har designat bokomslaget.

Titeln är en blinkning åt Bee Gees-låten från 1977. Det finns fler popkulturella referenser. Kapitelrubrikerna är exempelvis alla hämtade från låttitlar.

"Stayin' Alive" släpps på TellUS bokmässa på Linköping Stadsbibliotek 30 november. Dagen efter medverkar Torbjörn och Eva även på Skyltens julmarknad.

 

Boken har tryckts i 2 000 exemplar. Det är hård pärm, inte pocket, som gäller.

– Det är offensivt och mot alla råd. Men jag tycker om hårda pärmar och man får inte vara feg, säger Löwendahl.

"Stayin' Alive" kommer även att finnas som ljudbok, inläst av Lars Winclair.

Går allt som Löwendahl vill blir boken första delen av en trilogi.

– Jag har ett råmanus till bok två som är klart till 83 procent. Och jag hoppas att det även ska bli en del tre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa