Beppe, Bergman och dans med robot i höst

En hyllning till Beppe Wolgers, teater om Ingmar Bergman och dans med inslag av både robotar och flamenco. Riksteaterföreningen i Linköping ligger inte på latsidan trots att den saknar lokal i höst.

Sagateatern i Linköping är stängd för renovering.

Sagateatern i Linköping är stängd för renovering.

Foto: Daniel Erlandsson

Linköpings kommun2019-10-02 19:00

Riksteaterföreningen brukar hålla till i Sagateatern på Borgmästaregatan, där det arrangeras såväl dansföreställningar som teater och konserter. Men i höst renoveras lokalen, så föreningen har behövt hitta andra lösningar. 

Först får publiken bege sig till Dansens Hus 7 oktober för att se "Solitude". Koreografen Anna Öberg säger att hon rör sig "i spänningsfältet mellan folkdans och samtida dans". 

Nästa lokal är Crusellhallen i Konsert & kongress, dit jazzlegendaren Svante Thuresson kommer 22 oktober med en föreställning som hyllar Beppe Wolgers. Många kända örhängen, bland annat Monica Zetterlund-klassiker som "Sakta vi gå genom stan" fick svensk text av Beppe Wolgers, som även skrev poesi, ledde barnprogram på SVT och gjorde filmen "Dunderklumpen" (1974) tillsammans med Per Åhlin.  

Höstens tredje föreställning hålls i det nya kulturhuset Agora i Skäggetorp 20 oktober. "Never grow old" av koreografen Paloma Madrid bjuder på flamenco, cumbia och klassisk dans. Pampiga kostymer och normkritisk scenografi utlovas. 

15 november bär det av till Motala. Riksteaterföreningen ordnar bussresa till Folkets hus, där "De oroliga" spelas. Linn Ullmans roman om föräldrarna Liv Ullman och Ingmar Bergman har förvandlats till teater i regi av Pernilla August. 

25 november får publiken bege sig till Dansens Hus igen. "The most human" ska bli ett möte mellan dansaren Ludvig Daae från Norge och roboten Alex från Linköpings universitet. 

Karta: Sagateatern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!