Van Halens studsiga 80-talshit ”Jump” är väl inte det första man kopplar ihop med Witcherys mörka mangel, men det finns en länk. Inför inspelningarna av den nya plattan så ville Patrik Jensen, gitarrist och drivande kraft i bandet, att trummorna skulle låta som på ”1984”, Van Halens album där just ”Jump” finns med.
– Jag vill att trummorna ska låta som på riktigt, att bastrumman ska kännas i bröstet. Bonk! Precis som på Van Halens platta. Efter att Lars Ulrich i Metallica började med sitt ”klickiga” ljud på albumet ”... And justice for all” så har trumljuden blivit förstörda. Många andra tog efter och bastrumman har nästan blivit den ljusaste i trumsetet, säger Patrik Jensen.
Han pratar om alla möjligheter som datorer ger, men att musikernas personlighet lätt försvinner när allt ska putsas för att låta perfekt in i minsta detalj.
– Vi ville spela in live i studion, låta instrumenten andas ihop. Det blir så likformigt annars, inget kommer att överraska. Musik ska leva.
Under sina 20 år har Witchery periodvis legat i dvala, medlemmar har kommit och gått, men gruppens kärna har varit intakt. Att lägga av har aldrig varit aktuellt.
– Det är så enkelt och kul att spela ihop. Det kanske låter som en kliché, men det är lite magiskt, säger Patrik Jensen.
Kruxet har varit att hitta tiden eftersom medlemmarna varit upptagna med andra band. Patrik Jensen finns också i The Haunted, medan basisten Sharlee D’Angelo spelar med Arch Enemy som turnerar flitigt.
På Witcherys nya album har trummisen Martin Axenrot, som har fullt upp med Opeth, ersatts av Chris Barkensjö från Stockholm. På grund av hälsoproblem har även sångaren Magnus Broberg, alias Emperor Magus Caligula, lämnat gruppen. Vid mikrofonen finns i stället Angus Norder.
– Chris spelar entusiastiskt, ligger långt fram i takten, och har varit en tändare i baken på oss andra. Angus hittade vi här i Linköping via kontakter, han har en otrolig röst. Det är en riktig vinstlott att vi fått med båda två. De är inte så uppbokade, och det gör det enklare för oss att jobba vidare, säger Patrik Jensen.
På Witcherys två senaste skivor är det han som har tagit över låt- och textskrivandet.
– Vanligtvis är texterna små noveller med dramatiska berättelser. De har inte haft någon större mening, även om jag lägger ner mycket tid på dem. På den nya skivan är texterna mer verklighetsförankrade, det förstår man nog när man hör dem, säger Patrik Jensen.
Ingenting är än så länge officiellt, men en del spelningar, bland annat på festivaler, ska det bli framöver. Flest fans finns i USA, och det är också där Witchery turnerat mest. I Linköping har man inte spelat sedan en konsert på Platens bar kring millennieskiftet.
– Ett riktigt kanongig! Svetten rann längs väggarna. Vi hade hittat Platens hela stash med halloween-grejer och släpat upp allt på scenen. Vi är seriösa med bandet, men har en avslappnad inställning till estetiken, eller vad man nu vill kalla det.
När vi ses har Patrik Jensen precis slutat sitt jobb som it-konsult för dagen. Tidigare kunde han och de andra i The Haunted leva på musiken, men i takt med den allmänna nedgången i skivförsäljning så funkar inte det längre. I flera veckor har han nu gjort telefonintervjuer om Witchery med journalister från hela världen. 3–4 timmar varje kväll har det blivit.
Det låter som att du har fullt upp.
– Jag säger som en kompis som hade tre flickvänner – det är behagliga bekymmer.