Forskningssatelliten Viking skickades upp i omloppsbana runt jorden 22 februari 1986. Uppdraget var att undersöka de elektroner som när de når atmosfären bildar norrsken. Arbetet med satelliten var ett internationellt samarbete mellan framförallt amerikanska, kanadensiska och svenska ingenjörer och sammansättningen gjordes bland annat vid Saab space anläggning i Linköping, som i dag heter Ruag. Under arbetets gång följdes de svenska ingenjörerna av dokumentärfilmarna Carl Henrik Svenstedt och Stefania Lopez Svenstedt. Resultatet blev filmen "De lyckliga ingenjörerna" som gick upp på biografer och visades i Svt.
– Temat för filmen var "Teknikens väsen" – hur tänker ingenjörer, hur tänker tekniker, vad finns det för länk mellan teknik och konst? Vi valde ut det mest spännande projektet som fanns då och det var byggandet av Sveriges första satellit.
Det lilla filmlaget följde byggandet, testandet och uppskjutningen under fyra år och över tre kontinenter. Utöver Linköping snickrades och testades det i Nederländerna, Tyskland, Frankrike och USA. När den var färdig skickades den till Franska Guyana i Sydamerika med båt.
– Vi var inte med på båten, det fanns inte så mycket att filma där. Men vi var med i Franska Guyana, vilket var en fantastisk plats där vi inte hade tråkigt en sekund, säger Carl Henrik Svenstedt.
När det var dags för uppskjutning hade filmarna dock bytt den 40-gradiga värmen mot 42 minusgrader vid rymdstationen i Kiruna där de följde ingenjörerna i kontrollrummet.
– När filmen sen var färdig och visad så var det liksom slut. Jag har inte sett den på trettio år.
Men så hände något. Barnbarn till ingenjörerna började intressera sig för mor- och farföräldrarnas historier om rymdraketer och amazonas. Nu behövdes filmbevis och då började samtalen komma till Svenstedt. Han hörde av sig till Svt som hittade en kopia i arkivet och snart hade ett fyrtiotal Vikingmedarbetare anmält sig för en ny visning i Filmstaden i Linköping 10 april.
– Det är fantastiskt att det kommer så många, det gör all möda värt det. Många bor kvar i Linköping och har kort väg till biografen.
Var det många som såg filmen på bio när den kom ut 1987?– Det kan jag inte föreställa mig, men det var väl ett gäng.
Hur skulle du beskriva filmen?– Väldigt modernistisk med elektromusik och kameraexperiment. Eftersom Viking var experimentell ville vi att filmen skulle vara det också.