– Vi vill göra något vettigt för de här pengarna och lyfta fram ungdomar. För det finns så otroligt många duktiga unga musiker som kommer från Kulturskolan, säger Per Nordén, sekreterare i Linköpingmusikernas kamratförening.
Föreningen, som varit en underavdelning till nu nedlagda Great jazz club, återstartades 2016 och har fått rejäl snurr på verksamheten.
Det gedigna arbetet med att dokumentera stadens dansorkestrar under 50, 60 och 70-talen resulterade i boken "Dansorkestrar i Linköping under tre decennier". En bok som blev dundersuccé och sålde slut på bara några månader. Förra hösten arrangerade föreningen även en nostalgidans i B-salen i det som i dag heter Kollektivet på Ågatan. Den gången blev det utsålt.
Om ett par veckor är det dags igen när Wålhlin Big band, Hardes och Bergstens nia bjuder in till dans.
Alla pengar, från boken och danskvällarna, kommer att gå in i en stipendiefond som är grundplåt till "Linköpingsmusikernas musikstipendium" som föreningen instiftar nästa år. Fyra stipendiater får årligen dela på 20 000 kronor.
– Att ge en slant till de som ska köpa dyra instrument känns jättebra. Nu börjar vi på 5 000 kronor, men det kan komma att höjas i framtiden, säger Christer Öjdemark, kassör i föreningen.
Tanken är att elever från kommunala kulturskolor i Correns område, det vill säga Linköping, Motala, Vadstena, Åtvidaberg, Kinda och Mjölby, själva skickar in sina ansökningar under början av året. Efter uppspelning väljer en jury ut de fyra stipendiaterna utan gradering.
Under hösten 2018 väntar sedan en konsert där stipendiaterna och andra lovande lokala musiker spelar.
Linköpingsmusikerna har sneglat på konceptet "Unga begåvningar" i Norrköping, men vill sätta en egen tydlig prägel på det nyinstiftade stipendiet.
– Vi vill få till en årlig höjdpunkt med utdelning och konsert med pompa och ståt. Norrköping ligger lite före oss när det gäller kulturen, Linköping behöver lyfta sig litegrann. Det här gör vi helt ideellt och vi tycker det ska bli otroligt roligt, säger Per Nordén.