Författarna Eric Åkerlund och Torgny Lindgren har under drygt 35 år arbetat tillsammans med att skriva radio- och scenpjäser, men också romanen ”Döden ett bekymmer – en from detektivhistoria” från 2003. I slutet av maj har den sista pjäs som de skrev tillsammans, komedin ”Ringleken”, urpremiär på Löfstad slott utanför Norrköping.
– Vi blev färdiga med pjäsen så sent som i november, efter det vi har fortsatt att bolla med andra projekt. Visserligen har Torgny varit sjuk en tid, men även om hans kropp varit bruten så har inte hans ande och skalle varit det. Det här känns helt overkligt, säger Eric Åkerlund.
De lärde känna varandra under 1970-talet och började skriva ihop i början av 80-talet.
– Torgny ringde till mig och undrade om vi inte skulle börja på att skriva pjäser tillsammans. 1983 skrev vi ”Giga” på fem dagar, vi var precis på det klara över vad vi skulle skriva om, säger Eric Åkerlund.
Då bodde han i Falun och Lindgren i Vimmerby.
– Torgny lurade mig att flytta till Vimmerby eftersom han tyckte att det var för långt att åka, säger Eric Åkerlund.
Efter det har de hållit sig i närheten av varandra. Eric Åkerlund flyttade till Kisa-trakten 1991 och 1997 bosatte sig Torgny Lindgren utanför Rimforsa, inte så långt därifrån.
Sammanlagt 13 radio- och scenpjäser har de skrivit tillsammans, bland annat för Stockholms stadsteater och Norrbottensteatern.
– Dramatik är ju en kollektiv produkt, med olika personer och olika sätt att tala, så därför tycker jag att det är naturligt att samarbeta när det gäller just det. I vår första pjäs hade vi två rollfigurer och där skrev vi var sin roll, säger Eric Åkerlund.
Blev ni osams någon gång?– Nej, faktiskt inte. Däremot har vi haft oerhört roligt, det var vi båda överens om, annars går det inte att jobba ihop under så här många år. Vi har visat varandra respekt och gett kritik på ett sätt som gjort att vi hela tiden kommit framåt.
Eric Åkerlund kommer in på Torgny Lindgrens sätt att se på sanningen när det de skrivit ihop skulle lanseras.
– Vi gjorde ju en del intervjuer tillsammans, bland annat i tv. Han var mer van vid journalister och sa till mig att du, det här pratet som vi nu ska genomföra, det är som en förlängning av det vi skrivit. Fiktionen fortsätter, så du kan säga precis vad som helst. Det tror jag ger en ganska bra bild av hur Torgny Lindgren såg på fiktion, verklighet och journalister.