– Nästan lite pinsamt, säger Elnaz Baghlanian, kanslisamordnare på Svenska PEN i Stockholm som på torsdagen besökte en författarfrukost på Waynes coffee i Linköping.
På träffen, som är den första i sitt slag, kunde regionala författare, förläggare, litteraturvetare och kulturjournalister träffas och knyta kontakter. Elnaz Baghlanian, som själv kommer från Linköping, var inbjuden gäst och berättade om Svenska PEN:s arbete för att skydda det fria ordet och skribenter som förföljs, tystas och fängslas i världen.
Stipendium
Ett av verktygen är de så kallade fristadsförfattarna. Det är ett stipendium på ett eller två år som en kommun ställer upp med genom att ta emot en hotad författare från något annat land, som behöver skydd för att kunna fortsätta skriva. Kommunen står då för bostad och uppehälle.
Det finns cirka 40 författarfristäder i världen, varav sju i Sverige. I Norrköping har Folkpartiet motionerat om detta, i Linköping har MP gjort samma sak. Men hittills har inget hänt.
– Linköping är ju ändå Sveriges femte stad, säger Elnaz Baghlanian, det finns fantastiska möjligheter här.
En del kommuner är rädda för ansvaret och känner osäkerhet inför hur det ska gå till, menar hon.
– Men vi har ju stor erfarenhet nu, systemet har funnits i Sverige sedan 2005 och det fungerar bra i de andra städerna. Vi har rutiner och det finns nätverk.
Ger mycket tillbaka
Hon fortsätter:
– Det är inte bara städerna som hjälper en förföljd författare av barmhärtighet. Författarna gör också mycket för sina fristäder, de ordnar poesifestivaler och berikar kulturlivet. Det är klart att jag vill att min gamla hemstad ska sättas på kartan på det här sättet. Vi kommer att åka hit igen och föra dialog med politikerna.
Maria Fagerberg är regionombud för författarförbundet i Östergötland och medlem av Svenska PEN. Hon säger:
– Jag ska undersöka varför det har stannat upp i Norrköping och Linköping. Linköping är en stor stad, det vore väldigt bra och berikande om man kunde
klara av det här.
Paul Lindvall svarar
Vi ringde kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M), på tjänsteresa i Bryssel. Efter kort undersökning svarar han utan omsvep:
– Jag har gett kommundirektören i uppdrag att ta reda på vad som hänt med motionen. Det ligger något i kritiken från PEN för det här är ingen fråga som jag känner igen har varit aktuell hos oss. Generellt är vi som kommun öppna och generösa mot folk som flyr undan krig och annat. Och det gäller naturligtvis även människor som är förföljda för att de arbetar med det fria ordet, det är mycket viktigt.
– Men även om vi har den här generösa inställningen så kan vi förstås inte föra en egen, lokal asylpolitik. Nu ska vi kolla exakt vad som står i motionen och hur de andra fristadskommunerna gör.
Författarfrukosten anordnades av Östsam, Länsbibliotek Östergötland och Sveriges författarförbund.