Uppmaningen: Kom i tid till festivalen

Det kommer att dunka från Stångebrofältet i helgen. På fredag drar Bonfire festival igång med populära artister som Zara Larsson, Benjamin Ingrosso och Hov1. Många biljetter är sålda, så det gäller att komma i god tid för att inte missa stjärnan som spelar tidigt.

Christoffer Lundström, projektledare för Bonfire, uppmanar besökarna att hämta ut sina armband dagen innan.

Christoffer Lundström, projektledare för Bonfire, uppmanar besökarna att hämta ut sina armband dagen innan.

Foto: Homerun Festivals

Linköping2023-09-07 05:00

Förra året var det premiär för festivalen i Linköping. Nu kommer Bonfire tillbaka och de har även i år lockat många biljettköpare.

– I dagsläget har vi sålt lite mer än 8 200 biljetter. Har vi samma slutförsäljning som vi hade förra året så kommer vi att komma mot 11 000 besökare i år, sade Christoffer Lundström, projektledare för festivalen, när vi pratade med honom i förra veckan.

Kan biljetterna sälja slut?

– 11 000 besökare är det vi beräknat att nuvarande festivalområde klarar av. Sedan är det ju så att det är ett väldigt flexibelt område med hela Stångebrofältet och den omliggande miljön.

undefined
På festivalen tänds på fredagen en eld på kullen vi Stångebro.

Nytt för i år är att en del av området har byggts om. Den stora scenen kommer att stå på samma plats: fältet där kända artister ofta har sina konserter som Håkan Hellström och Gyllene tider i somras. Men tivolit och platsen för "silent disco" har fått flytta. De kommer nu att ligga vid sidan av huvudscenen.

– Vi tightar till området så att det inte blir lika utsträckt som förra året när vi hade tivoli borta vid kullen.

undefined
Benjamin Ingrosso är ett av festivalens stora dragplåster. Han har åkt Sverige runt i sommar och besöker nu i helgen Linköping.

Precis som förra året kommer det att finnas mat på festivalen: 15 olika matvagnar med ett brett utbud av olika kök. Vad det gäller boende så har man gjort lite justeringar även där. I år kommer nämligen campingen att ligga i direkt anslutning till festivalområdet. Christoffer Lundström berättar att hela 50 procent av de som köpt biljetter till årets festival kommer från andra ställen än Linköping. 

– Vi har gjort en satsning på ett officiellt besökarhotell. Vi har ett samarbete med Scandic Linköping city där man har kunnat köpa en biljett som kombinerade festivalen och boende. Den har blivit slutsåld nu.

undefined
Zara Larssons senaste singel "Can't tame her" släpptes i januari och har redan över 95 miljoner spelningar på Spotify.

En av de stora artisterna på årets festival är popstjärnan Zara Larsson. Hon spelar tidigt på fredagen och ska gå på scenen redan 16.45.

– Hon har en spelning i Tyskland dagen efter. Men det passar oss bra. Det innebär att det inte finns något annat val för folk än att komma tidigt.

Christoffer Lundström vill uppmana besökarna att verkligen vara ute i god tid så man inte riskerar att missa något av spelningarna.

– Det är 11 000 människor som ska in på området. Så kommer man 20 minuter innan Zara Larsson ska spela så tar man en risk. Det är viktigt att påpeka att festivalen öppnar två timmar innan Zara spelar.

undefined
Bolaget fick en monsterhit förra året med låten "Kan inte gå" som blev Sveriges mest streamade låt 2022. I år följde de upp succén med "Ikväll igen" som även den låg etta på Sverigetopplistan.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att hämta ut festivalarmbandet i förväg. Alla måste nämligen byta sin biljett mot ett armband för att få komma in på festivalen. Du måste hämta ut ditt eget armband och det kan du göra onsdag, torsdag, fredag och lördag i Saab arena. Man hämtar alltså inte armbandet i själva festivalentrén.

För en vecka sedan kom nyheten att artisten Loam ställde in sin medverkan på Bonfire. Christoffer Lundström fick inte veta mer än att han ställde in hela sin höstturné.

undefined
Hov1 släppte sin första singel "Hur kan du säga saker" 2015. Nu är de en av Sveriges mest populära artister.

Gruppen Hov1 ställde nyligen in sitt framträdande på Eksjö stadsfest på grund av sjukdom bara timmar innan de skulle gå upp på scenen. Händelsen fick stor uppmärksamhet när det sedan spreds en film på sociala medier där bandet uppgavs uppträda på en privat fest samma kväll. Hov1 och deras skivbolag har inte kommenterat händelsen.

– Vi hade Hov1 hos oss förra året på Bonfire och vi arrangerar andra festivaler där vi haft Hov1 med oss väldigt många år. Vi anser att vi har en nära och bra relation både med grabbarna i bandet och med deras bokningsbolag. Jag pratade med dem så sent som bara 30 minuter innan du ringde om detaljplanering för arrangemanget. Så jag känner mig 100 procent säker på att Hov1 kommer att dyka upp. Och inte bara dyka upp, de kommer att göra en riktigt bra spelning. Det är deras avslutning på deras festivalsommar, säger Christoffer Lundström.

Han fortsätter:

– Med en festival som har över 20 artister på scenen så finns det alltid en risk att det händer något med någon av artisterna. Men vi har ingen information om att någon av artisterna är osäkra. Vi har en bra relation med alla som spelar. Alla är på banan och verkar riktigt taggade på att komma och spela på Bonfire. Vi är inte oroliga och det ska inte heller våra besökare behöva vara.

undefined
Olivia Lobato blev känd genom sina tolkningar av andras låtar på Tiktok. Hon slog sedan igenom utanför appen med låten "Syrener" och i år öppnar hon Bonfire festival.
Karta: Stångebrofältet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!