Unga tankar om musik möter politiker

Nu ska kulturarbetare och politiker mötas och utbyta erfarenheter. "Jag tror att politikerna kommer få en större förståelse för vår bransch när de får se vår speciella vardag", säger musikalartisten Frida Modén Treichl.

Tankesmedjan "Unga tankar om musik" och musikalartisten Frida Modén Treichl.

Tankesmedjan "Unga tankar om musik" och musikalartisten Frida Modén Treichl.

Foto: Unga tankar om musik och Niclas Fasth

Linköping2021-06-15 18:00

Vad händer när en kulturarbetare och en riksdagsledamot får mötas och ta del av varandras vardag? Det ska tankesmedjan "Unga tankar om musik" (UTOM) undersöka i sitt nya nätverksprogram. Nio musikpersonligheter har parats ihop med varsin representant från något av riksdagspartierna, och en av de medverkande är Frida Modén Treichl från Linköping.

– Syftet med projektet är att kulturarbetare och politiker ska få en inblick i varandras vardag. Jag ska träffa Lawen Redar från Socialdemokraterna, och följa med henne till hennes arbete i riksdagen. Hon kommer i sin tur att följa med till Malmö Opera när jag repar Maria i "Sound of music" till hösten. Jag har läst en del motioner som S har skrivit rörande kulturpolitik och upplever att det går i linje med det som jag och mina kollegor vill. Därför tror jag att vi skulle kunna ha givande samtal. 

– Andra, till exempel dirigenten Christoffer Nobin, vill hellre paras ihop med någon som tänker helt annorlunda. Han ska träffa Angelika Bengtsson från SD, säger Frida Modén Treichl. 

Hon menar att behovet av samverkan mellan kultur och politik är viktigare än någonsin just nu. Under pandemin har många av hennes kollegor knappt haft någon inkomst alls.

– Staten gick ut med ett krispaket under pandemin, men det var inte utformat för att passa kombinatörer, de som både är egenföretagare och anställda i perioder. Det är så många kulturarbetare jobbar, man kanske är anställd på en teater under hösten och sedan gör man ett par konserter och en filmroll på våren. 

Frida Modén Treichl berättar att bidrag, till exempel föräldrapenningen, baseras på en persons beräknade årsinkomst. Men det är inte okej att räkna ihop lönen från anställningen och gagen från frilansjobben, utan man måste välja en av dem. Därför får många kulturarbetare ut en mycket liten summa pengar. Nu vill hon verka för att förändra synen på kulturarbetares arbetssituation.

– Vi går ju inte mot ett samhälle där alla är fast anställda, snarare tvärtom. Det är allt fler inom kulturen som lever på projektanställningar, och därför behöver politiken anpassas till det.

Har du förtroende för att det här projektet kan göra skillnad?

– Ja, det har jag. Jag tror att politikerna kommer få en större förståelse för vår bransch när de får se vår speciella vardag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!