Tv-skÀmten drar in pÄ scenen

Snart blir det ”Partaj” i Konsert & kongress, dĂ„ drar Johan Petersson och de andra i humorgĂ€nget in med sitt galleri av kĂ€nt tv-folk.

Snarstucken. Mikael Persbrandt i Johan Peterssons version.

Snarstucken. Mikael Persbrandt i Johan Peterssons version.

Foto:

Linköping2016-04-15 06:00

Tre gĂ„nger har ”Partaj” utsetts till Årets humorprogram vid utdelningen av tv-priset Kristallen. Senast förra Ă„ret. För tillfĂ€llet syns inte gĂ€nget i tv-rutan, utan har istĂ€llet flyttat in pĂ„ teaterscenen. I höstas gjorde man ”Partaj – live pĂ„ Cirkus” i Stockholm, och den förestĂ€llningen reser nu runt i landet.

Flera av de mest kĂ€nda figurerna görs av Johan Petersson. Zlatan, Fredrik Reinfeldt och Mikael Persbrandt Ă€r nĂ„gra av dem han parodierat. Tillsammans med de andra Hammarbysupportrarna i ”CafĂ© BĂ€rs” – som knoppades av frĂ„n ”Partaj” och blev en egen serie – Ă€r han ocksĂ„ skyldig till att hĂ€lsningsfrasen ”TjÀÀna” spred sig som en farsot för nĂ„gra Ă„r sedan.

Att flytta tv-underhÄllning om tv-kÀndisar till teaterscenen var inte nÄgot problem, berÀttar han. TvÀrtom.

– Det gav nya möjligheter. PĂ„ teatern kan vi ta hand om vĂ„ra karaktĂ€rer, fördjupa dem, och ha en röd trĂ„d i förestĂ€llningen. Vi kan ocksĂ„ anvĂ€nda musik pĂ„ ett annat sĂ€tt. Ensemblen Ă€r vĂ€ldigt musikalisk, och sĂ„ har vi vĂ„rt husband Poplabbet, sĂ€ger Johan Petersson pĂ„ telefon medan han parkerar bilen.

Av dem ni parodierat, vem har blivit surast?

– Ingen har hört av sig till mig. Alla verkar ta det pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. Christine Meltzer gjorde en ganska grov parodi pĂ„ Hollywoodfrun Gunilla Persson, men Gunilla var sedan gĂ€st i programmet och tyckte att det var roligt. Hockeykommentatorn Niklas WikegĂ„rd och Camilla Kvartoft frĂ„n ”Veckans brott” Ă€r tvĂ„ av dem som sagt att de gillat mina parodier av dem. De verkar ta det som en komplimang.

En recensent ansÄg att du borde göra Plura med mer östgötska i showen.

– Men grejen Ă€r att Plura inte pratar sĂ„ mycket östgötska, den har han filat bort. IstĂ€llet lĂ„ter han mer som Björne i ”Björnes magasin” sĂ€ger Johan Petersson och vrider upp rösten sĂ„ att den blir ljus och nasal. Jag Ă€r inte sĂ„ noggrann nĂ€r jag gör mina karaktĂ€rer, utan anvĂ€nder breda penslar och försöker ta fram det som Ă€r absolut tydligast. Jag Ă€r ingen röstimitatör, utan försöker fĂ„ folk att kĂ€nna att sĂ„ dĂ€r Ă€r det . . . nog. Ha ha.

Hur mycket kĂ€rlek fick ”CafĂ© BĂ€rs” frĂ„n AIK:s och DjurgĂ„rdens supportrar?

– En del, efter vad jag sett i sociala medier. Det kĂ€nns som att Hammarby Ă€r det enda laget i Stockholm som kan bygga broar, som man kan mötas kring, eftersom det aldrig riktigt nĂ„r Ă€nda fram. Det Ă€r en strĂ€vsam, snarare Ă€n aggressiv, kultur runt laget.

Vad skrattar du sjÀlv Ät?

– Jag gillar fysisk humor, som hemmavideor dĂ€r folk slĂ„r sig. Det har jag svĂ„rt att vĂ€rja mig emot. NĂ€r det gĂ€ller skriven humor sĂ„ finns det vĂ€l inga som jag alltid tycker Ă€r roliga. Ofta blir det sĂ„ att jag mer sitter och analyserar, Ă€n skrattar.

Ska ”Partaj” fortsĂ€tta pĂ„ tv?

– Det kan jag inte svara pĂ„, jag har ingen makt över det. Vi gör den hĂ€r turnĂ©n under vĂ„ren, efter det Ă€r ingenting mer planerat just nu, sĂ€ger Johan Petersson.

Snarstucken. Mikael Persbrandt i Johan Peterssons version.
Snarstucken. Mikael Persbrandt i Johan Peterssons version.
Johan Petersson

Född 1969. Bor i Segeltorp, Stockholm.

Programledare för Disneyklubben med Alice Bah och Eva Röse (1992–1993), ”HĂ„l i vĂ€ggen” (2008) och ”Jag vet vad du gjorde förra lördagen” (2009).

Gjort tv-komedier som ”Doktor Mugg” (2001–2005) och ”Hem till MidgĂ„rd” (2003).

Partaj pÄ turné

Förutom Johan Petersson medverkar Joanna Eriksson, Pelle Arhio, Christian Åkesson och Anna Carlsson.

16 april kommer förestÀllningen till Konsert & kongress i Linköping.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!