Vi har blivit lättstötta på ett sätt som vi inte var tidigare, menar Tobias Persson.
– Mycket handlar om frustration, tror jag. Det är så mycket som blinkar, så många signaler om hur vi ska vara, leva och hur vi ska vårda vårt "varumärke". Miljöförstöringen gör att djur och miljö är på väg bort. Jag tror att många känner massor av frustration över alltihop. Det gör att man blir känslig och deprimerad. Alla har nya iPhones, men ingen ler längre på tunnelbanan. Folk är uppkopplade, fast avstängda på något sätt. Oj, det här blev djupt. Det är ingen föreläsning jag gör. Det är humor, säger han på telefon från Stockholm, några veckor innan föreställningen i Linköping.
"Kränkt var det här!" är Tobias Perssons första soloshow. Sedan han gjorde den i höstas har attacken mot satirtidningen "Charlie Hebdo" i Paris och konstnären Lars Vilks i Köpenhamn kastat nya skuggor över ämnena han tar upp.
– Jag kommer att ta upp de händelserna på något sätt, men jag vet inte riktigt hur än så länge, säger han.
Det här är känsliga saker.
– O, ja. Livet är känsligt. Men om man inte pratar om det som är känsligt så blir det ännu värre. Till slut har man lagt locket på så hårt att det inte går att uttrycka sig längre. Jag är allergisk mot folk som bestämmer vad man får skoja om – eller vad man får rita. Religion är den stora elefanten i allt det här. Grundpremissen i ett fritt samhälle är att man inte kan tvinga sina regler på någon annan. Du får bära vilken hatt du vill, tro på vilken gud du vill, men du kan inte tvinga dina regler på mig.
Nu blir det ett stort hopp, men är Björn Ranelid fortfarande med i showen?
– Eh... jag vet inte. Kanske. Tanken är att föreställningen ska vara levande. Jag slänger in honom ibland när jag är sugen på det. Jag gillar Ranelid, jag har träffat honom, men han är ett så tydligt exempel på någon som nästan är professionellt kränkt. Han är hyllad, miljonär, har vunnit Augustpriset, har massor av fans och så vidare. Ändå blir han kränkt när någon påstår att han burit linne, eller så. Men jag har verkligen ingen agenda mot Ranelid. Jag vill inte kränka någon. Jag vill bara prata om hela grejen.
Tobias Persson tog sina första komikersteg i slutet av 90-talet, utsågs till årets bästa manliga svenska komiker 2008 och har i flera år rest över till Storbritannien för att uppträda. Trots det är hans ansikte kanske mest känt från reklamfilmerna för varuhuskedjan ÖoB, där han spelade affärsbiträde med smak för ordvitsar. Men det var då. För ett drygt år sedan slutade han.
– Det blev större än jag trodde, och började inverka på det andra jag gjorde. Syns man i tv i tre år så blir det så. Det var jättekul, men jag ville ta ett steg tillbaka för att kunna göra andra saker och vara rörlig.
Sin lek med ord har Tobias Persson fortsatt i boken "Den ofrivillige ordvitsaren" som kom i höstas.
Är inte det en skamfylld genre för en komiker?
– Om det är kul så är det kul, brukar jag säga. Alltså, om du skrattat så har du haft roligt. Det finns en snobbism runt ordvitsar som är fascinerande. Först skrattar folk och så lägger de till, oh, den var dålig! Men du har ju precis gett mig din recension, brukar jag tänka, och du skrattade. Fast ordvitsar passar inte i stand up, det blir för uppenbart att man vill vara rolig. Även om alla vet att det är förberett och repeterat, så ska ju stand up kännas som ett samtal, löst och improviserat.
"Kränkt var det här!" ges på Sagateatern i kväll, fredag, kl 19.30.