Tjuvtitta i Övralids fotoalbum

Vandringar, båtuflykter, barn, kärlek och vovve. På fredag kan Linköpingsprofessorn Martin Kylhammar visa hittills okända foton från Nobelpristagaren Verner von Heidenstams lyckligaste tid på Övralid.

När Verner började bli dement fick Kate Bang skaffa sig ett eget parallellt liv i Danmark tillsammans med jämnåriga. Hon gillade både att spela tennis och, som här, golf. Visst ser svingen ok ut?

När Verner började bli dement fick Kate Bang skaffa sig ett eget parallellt liv i Danmark tillsammans med jämnåriga. Hon gillade både att spela tennis och, som här, golf. Visst ser svingen ok ut?

Foto: Ur Kate Bangs fotoalbum

Linköping2015-10-14 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är Kate Bangs två privata fotoalbum som nu skänkts till Stiftelsen Övralid, där Martin Kylhammar är aktiv i styrelsen.

Kate Bang och Verner von Heidenstam träffades och blev blixtkära 1916 på Mössebergs vattenkuranstalt i Västergötland. De slickade båda såren efter uppslitande skilsmässor. Hon var danska, bara 24 år, men redan mor till två barn. Han var 56 år och firad poet, senare samma år fick han "sitt" Nobelpris, som han själv kallade det.

De levde och reste tillsammans (officiellt som bekanta, enligt tidens konvenans) under flera år innan de 1925 kunde flytta in i sitt första gemensamma hem, Övralid norr om Motala. Verner hade själv ritat skisserna och Kate var i högsta grad delaktig, särskilt i trädgården som ständigt förbättrades med många olika arter.

Kate var ekonomiskt oberoende och en kvinna med ett eget liv, som inte alls ville gifta sig med Verner.

De fick de ett lyckligt knappt decennium tillsammans innan demenssjukdom drabbade Verner, som ändå skulle skruvas upp i ryggen och hålla masken inför omvärld och besökare medan allt rasade.

Men de två fotalbumen visar allt det som inte handlar om högtidligheter och hyllningar, nazister på (oinbjudna) besök och stridigheter runt "nationalskalden". De visar familjeutflykter med Kates barn Jörgen och Karin, som gick i skolan i Danmark, men tillbringade alla lov på Övralid. De sa Bestefar (morfar/farfar på danska) om mammas nya kille Verner.

– Verner tyckte det var en gudagåva att få en familj, säger Martin Kylhammar, han lekte jättemycket med barnen, tältade och åkte ut med båten.

Fotona visar schäfern Vapsen, som hos alla hundfamiljer ständigt i centrum, och bilar. Kate och Verner älskade bilar och köpte nya hela tiden, de hade alltid två samtidigt på Övralid, och körde jämt på långa turer.

Fotoalbumen och Kate Bangs dagböcker har i år donerats till Övralidsstiftelsen av Kate Bangs barnbarn. De hade legat glömda på en vind i Köpenhamn i årtionden. Martin Kylhammar håller nu på att gå igenom allt material, som så småningom sannolikt kommer att hamna i Övralidssamligen på Stiftsbiblioteket i Linköping.

– Med hjälp av dagböckerna och breven mellan Verner och Kate så kan jag rekonstruera varje dag i deras liv från 1916. Exakt hur jag sedan ska presentera materialet vet jag inte ännu, kanske i en bok, jag har precis hunnit gå igenom allt, säger Martin Kylhammar.

Men först ska han presentera materialet för allmänheten. Det sker på fredag i Missionskyrkan i Linköping under den så kallade Övralidseftermiddagen 2015.

Om dagen

Övralidseftermiddagen arrangeras vartannat år och är gratis och öppen för allmänheten. Bara att gå dit, utan föranmälan, alltså.

I år medverkar också författaren Lars Andersson, essäisten Ulf Peter Hallberg och dirigenten Hans Lundgren med körensemble.

Tid: fredag 16/10 kl 15-18.