Syskonen flyttade till Skäggetorp – startar festival

Cecilia Gärding och Mikael Haines är nyinflyttade Skäggetorpsbor. På lördag anordnar de en filmfestival i stadsdelen och förhoppningarna är att det ska bli ett årligt evenemang.

Cecilia Gärding och Mikael Haines hoppas att filmfestivalen i Skäggetorp ska bli ett årligt återkommande evenemang.

Cecilia Gärding och Mikael Haines hoppas att filmfestivalen i Skäggetorp ska bli ett årligt återkommande evenemang.

Foto: Privat

Linköping2023-10-13 17:00

Det var Mikael Haines som var först med flyttlasset till Linköping och han flyttade till Skäggetorp på grund av familjen. Systern Cecilia Gärding behövde en nystart och bestämde sig för tre månader sedan att lämna Vasastaden i Stockholm och flytta efter sin bror.

– Jag hade såklart lite fördomar innan jag flyttade hit till Skäggetorp. Men jag tycker att folk har varit så fina och trevliga här, säger Cecilia Gärding.

Hon har känt sig välkommen och trivs i sin nya stadsdel. Hon har även noterat att folk är mer öppna här än i huvudstaden.

– Det jag tyckte var fint i just Skäggetorp var att när jag hade flyttat hit och bott en vecka så började folk hälsa på mig i Skäggetorps centrum. Det är jag inte van vid från Vasastan i Stockholm. Där ska alla vara på sin vakt och folk pratar inte med varandra. Men här finns det en annan värme. Vår pappa ska faktiskt flytta hit nu också, säger Cecilia och skrattar.

Syskonen skapade 2012 filmen "Vi är som apelsiner". Med sin bakgrund i filmens värld vill de nu dela med sig av kulturen till sin nya stadsdel. Så kom idén till att starta Skäggetorps filmfestival som arrangeras nu på lördag. För Mikael har det länge varit en dröm att få samla människor kring film och ha roligt tillsammans.

– Min bror är socialsekreterare här i Skäggetorp. Innan jag flyttade hit jobbade jag för ett EU-projekt mot radikalisering. Där jobbade vi mycket med motbudskap och hur viktigt det är att använda film som medium för att människor ska lära känna varandra bortom gränserna. Ofta är film vårt första möte med andra etniska grupper, säger Cecilia.

undefined
Josef Fares har regisserat filmen Jalla! Jalla! från år 2000 som kommer att visas på filmfestivalen. Här är en bild på honom från samma år som filmen släpptes

Festivalen kommer att äga rum på kulturhuset Agora. Syskonen har valt ut fyra filmer som besökarna får ta del av och det kommer att hållas tre panelsamtal under dagen. Filmerna kommer från olika länder, för Cecilia och Mikael vill främja den mångfald av språk och kulturer som finns i Skäggetorp.

Filmerna som ska visas på lördag är "Dödgrävarens hustru", "Jalla! Jalla!", "Vi är som apelsiner och "Sin Nombre".

En viktig del av festivalens syfte är att ge besökarna nya kontakter och möjligheter att själva ta sig in i filmbranschen. Det är också vad ett av panelsamtalen kommer att handla om. Cecilia berättar att hon själv knutit viktiga kontakter som hjälpt henne framåt i arbetslivet på liknande evenemang.

– Vi ville göra ett positivt evenemang där människor kan träffas och diskutera intressanta filmer och nätverka. Det ska vara ett tillfälle att träffa folk från branschen. Vi kommer att ha med Henrik Koelman som jobbat som filmfotograf och regissör. Han ska berätta hur han kom in i branschen.

undefined
Dödgrävarens hustru från 2021 tar upp situationen i Somalia i dag. Det är en kärlekshistoria mellan ett par som har det tufft ekonomiskt där mannen bara kan få jobb som dödgrävare samtidigt som hans fru är döende.

Mångfalden i det svenska filmarvet kommer också att diskuteras under festivalen. Cecilia har själv jobbat mycket med frågan och skrivit boken "Mångfalden i det Svenska Filmarvet 1890–1950".

Ett tredje ämne som tas upp är arbetsmarknaden i Sverige för skådespelare med utländsk bakgrund. 

– Vi kommer tänka mycket på det här med representation i film. Vi har bjudit hit två personer med annan etnisk bakgrund. En afrosvensk man som heter Ibrahim Faal. Sedan en tjej som heter Berna Gundogdu som kommer från Turkiet. De ska prata om framtida roller man kan få och deras tidigare roller. För de båda har upplevt att ibland får de bara roller som kriminella eller som utsatta mödrar i utsatta områden. De får aldrig spela miljonärer eller lyckliga par på Solsidan.

För att locka folk till festivalen har både Cecilia och Mikael pratat med mycket folk i Skäggetorp. De har försökt sprida evenemanget både i butiker och i kyrkan. Det är så de tror att man bäst når invånarna.

– Vi vill inte heller att det ska vara en festival bara för Skäggetorp utan vi vill bjuda in hela Linköping. Även om det inte kommer hundra personer så måste man börja någonstans, det är det viktiga. Då vet vi ju också till nästa år vad vi kan göra bättre. Vi testar det här nu så får vi se.

Filmfestivalen öppnar 11.00 på lördagen på Agora och evenemanget är kostnadsfritt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om