Debattörer var Gustaf Appelberg (L), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden och Niklas Nåbo (S) , vice ordförande i nämnden. Moderator var Åsa Christoffersson, tidigare kulturchef på Corren.
Styrning eller frihet, ekonomi eller visioner blev några av de fält som kulturdebatten cirkulerade kring. Skillnaderna mellan liberaler och socialdemokrater är hårfina, men förtydligades på några punkter under kvällen. S vill att alla ska med på kulturtåget. Liberaler anser att tävling och konkurrens är bra.
– Utveckla kulturinstitutionerna, sade Gustav Appelberg. Skapa en arkitektonisk bakelse i form av en ny konsthall och teater på östra sidan av Stångån.
– Utveckla mångfald och det fria skapande, sade Niklas Nåbo. Sänk trösklarna.
Frågor om mötesplatser och lokaler återkom flera gånger. Folkmusikfestivalen flyttar till Norrköping. Bristen på scener är stor i Linköping och hyrorna är för höga i Konserthuset..
– Hur ska alla fantastiska orkestrar komma in i Crusellhallen? frågade en kvinna i publiken. Priset är för högt i konserthuset.
Svaren från båda politiker blev lite svävande. Problemet är känt, men ett hinder är budgetbesparing med tre miljoner och verkställs troligtvis under hösten.
– Men Visit Linköping är ju ett kommunalt bolag, kommenterade Åsa Christoffersson. Visst kan ni styra det!
– Visst skulle vi kunna styra via subventioner, svarade Niklas Nåbo, men kommunen är inte bra på kortsiktiga lösningar som till exempel när Pingstkyrkans lokaler blev lediga. Och det är kostsamt att bygga nytt. Går inte inom nuvarande budgetramar.
Under andra akten fick publiken ställa frågor. En del handlade om hur kulturarbetare ska kunna försörja sig.
– Jag ser inte någon politisk lösning på det, svarade Gustaf Appelberg. Hur skulle det se ut?
Men han fick pluspoäng av en konstnär som gillade hans betoning på att se kulturen som ett kärnvärde.
– Å andra sidan varför går bara 0,84 % av kommunens budget till kultur och 0,2% till konst, frågade konstnären Stina Opitz.
Fråge- och problemställningarna höll i regel en hög nivå under det två timmar långa offentliga samtalet. Fler kulturdebatter behövs uppenbarligen, inte minst för att sambanden mellan kultur och demokrati är så sammanvävda.