Stor spelglädje i "Karlsson på taket"

På midsommardagen hade “Karlsson på taket” premiär i Gamla Linköping. Denna föreställning, som är producerad av Jakob Graf och föreningen Farabal, är mycket intressant eftersom den bygger på en av Astrid Lindgrens mest obskyra berättelser.

Lillebror (Greta Boyero) och Karlsson (Albin Johansson) tar plats på scenen i Linköping i "Karlsson på taket".

Lillebror (Greta Boyero) och Karlsson (Albin Johansson) tar plats på scenen i Linköping i "Karlsson på taket".

Foto: Pressbild

Linköping2022-06-26 13:35

Recension

Karlsson på taket av Astrid Lindgren

Gamla Linköping

25 juni

Karlsson (Albin Johansson), Lillebror (Greta Boyero).

Regi: Jakob Graf

Det märkliga med denna berättelse är nämligen att det är oklart om huvudpersonen Karlsson överhuvudtaget existerar.

Scenografin består av två rum: Det ena rummet är familjens matrum, det andra är Lillebrors eget rum. På taket framträder föreställningens musiker fullt synliga och på detta tak bor givetvis också Karlsson.

Föreställningen består i huvudsak av tal men den blandar också in sångnummer som ackompanjeras av musikerna på taket. Vid några tillfällen framförs också enklare dansnummer.

Redan i början av föreställning uppenbaras Lillebrors ensamhet. I familjen kallas han “Lillebror” fast han egentligen heter Svante Svantesson och önskar sig en hund. Han upplever att hans existens inte är önskvärd och flyr därför in i sitt rum.

En dag kommer Karlsson och hälsar på Lillebror i hans rum. Karlsson har en propeller på ryggen och kan flyga. Han är också självgod, dryg, busig och vill alltid vara centrum. Han lär också Lillebror att poängen med att vara sjuk är den uppmärksamhet man får. 

Lillebrors föräldrar vägrar dock tro på Karlssons existens och menar att denna figur bara är en av hans fantasifoster.

Lillebror framställs i denna föreställning med både stor inlevelse och en inneboende ilska över den litenhet som familjen givit honom. I motsats till Lillebror tar Karlsson i denna iscensättning en stor plats. Hans gester är yviga och ibland nästan vilda.

Denna föreställning är emellertid mycket balanserad. Gester och mimik är sällan överspelade. Att det finns en viss spelglädje hos skådespelarna är ytterligare ett plus med denna föreställning.

Föreställning slutar med att Lillebror får en hund. Hans föräldrar får slutligen också träffa Karlsson och inser nu att denna figur faktiskt existerat. 

Frågan som lever sig kvar efter denna föreställning är om Karlsson verkligen har funnits? Kanske är föräldrarnas möte med Karlsson en slags insikt om Lillebrors behov av uppmärksamhet och rätten att få busa.

Detta är en möjlig tolkning av denna iscensättning. Gå gärna och se denna föreställning och gör er egen tolkning.

Dan Berg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!