Johan Krouthén (1852–1932) är förmodligen Linköpings mest kända 1900-talskonstnär.
Efter att ha hoppat av utbildningen på Konstakademien gjorde han som så många andra konstnärer i sin generation: drog ut i Europa, vistades i Paris och Skagen.
Väl tillbaka i Linköping blev Krouthén känd som en porträttmålare av rang – men även som en framstående naturmålare med mängder av skildringar av det östgötska landskapet.
Det är ett brett urval av den senare typen av målningar från början av 1900-talet som kan ses på Galleri Melefors i Linköping 14 november–5 december.
– Vi hade tänkt ha en Krouthén-utställning redan för några år sedan men fick inte ihop tillräckligt många verk då. Men efter en riktigt kraftansträngning har vi lyckats nu, berättar galleriägaren Johan Melefors.
När beslutet om utställningen togs i augusti såg corona-läget försiktigt positivt ut. Nu är situationen annorlunda. Det har gjort att galleriet maximerar antalet besökare till max 20 personer samtidigt under helgens vernissage.
– Därefter kommer det att gå att boka privata visningar veckans alla dagar, säger Johan Melefors.
Samtliga målningar i utställningen har blivit genomgångna av galleriets konservator. Och alla är till salu.
Priserna sträcker sig från 95 000 kronor och uppåt.
Mest anslående i samlingen är den stora "Sommarutflykt längs ån", möjligen med motiv hämtat från Sturefors och enligt uppgift med konstnärens egna döttrar vid strandkanten.
– Den säljer vi via anbud. När den såldes 1989 gick den till 800 000 kronor, säger Melefors.
Hur är intresset för Krouthén i dag?
– Stort. Prisutvecklingen har varit stabil de senaste 10–20 åren.
Vad är styrkan i hans måleri?
– Ljuset. Och värmen. Han sa själv att han inte gillade den tidens ism-er och att den moderna konsten varken var modern eller konst. Men var det någon ism han själv kunde placeras i var det positivismen, säger Johan Melefors.
Vid sidan om Krouthén-utställningen har Melefors ytterligare ett projekt på gång.
Snart kommer det att hänga konst permanent på väggarna i Restaurang Tornet på Slakthusområdet i ett samarbete mellan restaurangen och galleriet.
Och framöver finns större planer än så.
– Utanför storstäderna är det ont om konst- och antikmässor. Det är ett tomrum vi skulle vilja fylla genom att arrangera större konstmässor där, den första redan i vår om smittläget tillåter det, säger Melefors.