Vi har testat festivalmaten - och blivit besvikna

Pizza, burgare, västafrikansk jordnötsgryta och "Lyx-langos". Här har vi samlat alla Correns betyg på Street food-festivalen – vi lämnas oinspirerade och besvikna, fullträffarna uteblir med smärtsam tydlighet.

Linköpings stadsfest är igång och den traditionsenliga matmarknaden är tillbaka.

Foto: Jip van der Tang Eliasson / Jan Novotny

Linköping2024-08-22 11:30

Chili Texas 

Först ut är en Chili Texas från "Trucken streetfood". Det bestående intrycket är att de har gjort det lite väl enkelt för sig. Det långkokta köttet är gott, men inte godare än en färdiglagad version från någon matvarubutik. Till den serveras tråkig nachos som går att köpa i första bästa livs, lite rödlök, lite majs, gräddfil och toppas sedan med jalapenos. Där har ni kalaset för 129 kronor. Det smakar okej men det är för slappt. Betyg 2/5. 

undefined
"Chili Texas"

Pizza med salsiccia

Efter rekommendation av personalen i Pizzatrucken tar vi pizzan med salciccia, annars finns också de mer klassiska alternativen: Margherita, Capriciosa, Vesuvio och så vidare - ni kan dem. Beskrivningen av rätten verkar lovande, bland annat står det att salsiccian ska vara stark. Spoiler alert: det är den inte. Den är inte heller särskilt god och en viss tvekan uppstår om det verkligen är salsiccia - vilket säger något om kvalitén på korven. Det är definitivt ingen färsk salsiccia åtminstone. Annars är det i grunden en stabil pizza som går att äta, man får den "slicad" och får dessutom se när den åker i ugnen, tyvärr gör det ganska lite för smaken. Betyg 2/5. 

undefined
Pizza med salsiccia.

Lyx-langos 

Langos, alltid ett givet inslag när det ska serveras mat från truck på offentlig plats. Det är i regel en god rätt men givetvis svårt att nå en femma med. Vi beställer lyx-langosen med räkor, stenbitsrom, gräddfil och en citronskiva. Namnet förmodar jag kommer från de lyxiga varorna, kanske särskilt romen. Men smaken är långt ifrån lyxig. Langosen är överfriterad och blir därför torr, konsistensen påminner om den av ett knäckebröd, ingredienserna ovanpå räddar den här från att få en etta i betyg, men det är på håret. 2/5. 

undefined
Lyx-langos.

Mexikansk kycklingrulle

Väldigt trevlig personal serverar en inte lika trevlig kycklingrulle. Kycklingen är överfriterad och det tar en liten stund att knapra ner den, till råga på det är självklart kycklingköttet torrt. Som tur är bidrar kålen, som också finns i rullen, med viss fräschör och räddar upp det lite. Ett oväntat inslag är att det finns pommes i rullen, det har jag annars bara stött på i Grekland. Men frågan är om det verkligen behövs och om pommes fritesen ska vara med - låt den ligga lite längre i frityren (inte lika länge som kycklingen) för nu drar den snarare åt det såggiga hållet. Såsen är däremot okej och tillsammans med kålen skonar den rätten från lägsta betyg. 2/5.

undefined
Mexikansk kycklingrulle.

Emiliaburgare 

Vid Flaminogtrucken beställer vi en Emiliaburgare, vi får vänta ganska länge efter att det uppstått någon form av haveri med elen där bak. Men när vi väl får burgaren är den bra. Köttpucken är lite torr, vilket kan ha att göra med att elen strulade under tillagningen, men det går bara att spekulera i, och i ärlighetens namn ska inte en betalande kund behöva sota för det. Baconen erbjuder tuggmotstånd samtidigt som den är saftig, bra smält ost, gurkan gör sitt och tryffeldressingen är det kanske lite mycket av men inte något fel på. Pommes frites "ingår" och är goda. Rätten är ingen smaksensation men burgaren är vad den lovar att vara. Totalt sett en av torgets mer stabila rätter. Betyg 3/5.

undefined
Emiliaburgare.

Jordnötsgryta "Tiga"

Den västafrikanska trucken står ut från mängden på Street food-festivalen där arrangemanget annars gått på väldigt säkra och tråkiga alternativ. Vi blir rekommendera att testa "Tiga". En jordnötsgryta där vi väljer till kyckling som protein men där vegetariska alternativ också finns. Det är inget fel på den, men smakerna sitter inte helt, den blir lite för tam helt enkelt. Framförallt saknar grytan djup. Smaken är där en sekund innan den försvinner igen och man får snabbt att ta en ny tugga för att bli påmind. Det blir lite av en besvikelse för man känner att det fanns potential i rätten. Riset är bra, den extra starka såsen som mannen i vagnen lägger till är god och stark men precis som grytan så blir smaken för tungan väldigt fort ett minne blott. Trots det en av de bättre rätterna under dagen, tyvärr säger det inte jättemycket. Betyg 3/5.

undefined
Jordnötsgrytan "Tiga".

Falafel- och halloumirulle 

Jerusalemköket tipsar om deras falafel- och halloumirulle och vi följer deras råd och beställer den. Falafeln är bra och fräsch, fint friterad samtidigt som den är saftig inuti. Det är svårare än man kan tro och det är verkligen inte alla som kan leverera en bra falafel. Halloumin smakar som den alltid gör – inga överraskningar där och det behövs inte heller. Det blir lite kaka på kaka med hummus som dressing i rullen men det går an. Tyvärr noterar vi en picklad rödlök i rullen och det här kan inte poängteras nog: sluta med det där. Den picklade rödlöken dansade en sommar och kändes lite kul, nu gör den inte det. I stället blir den lite av ett irritationsmoment i en annars bra rulle. Det ska sägas att det är fler än Jerusalemköket som gör sig skyldiga till att överanvända den picklade rödlöken. I övrigt är det här troligtvis dagens bästa rätt på en väldigt svag "matfestival". Betyg 3,5/5. 

undefined
Falafel- och halloumirulle.

Fotnot: Alla food trucks var inte öppna under Correns test. Därav har inte alla vagnar kunnat recenseras.                                                                                                                                                        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!