– Allt det asiatiska ryker. Det blir ny inredning, nya detaljer och helt nya menyer, säger Pia Dahlbom.
De som har följt den lilla hörnkrogens sociala medier de senaste månaderna har inte kunnat undgå att något nytt är på gång. Det har hintats med hjälp av varma, saltstänkta videor från södra Europa och ett löfte om en helt ny kusin.
Den som har suttit och hintat är Pia Dahlbom, som tillsammans med maken Jonas Dahlbom öppnade restaurang Dahlboms på Nygatan för tre år sedan. Två år senare öppnade de Kusinen i grannlokalen där Wiktors kläder tidigare låg.
– När vi öppnade det här för ett år sedan ville vi att det skulle vara en plats där vi bara ska ha kul. Dahlboms är navet i vår verksamhet och där vill vi inte göra några större förändringar. Det här är Dahlboms stökiga kusin från landet, som släpper ner håret och sparkar av sig skorna, säger Pia Dahlbom.
Kusinen har det senaste året serverat asiatisk streetfood. Små rätter som försökt hålla sig så nära de lokala originalsmakerna (och hettan) som möjligt. Och inga knivar eller gafflar i sikte.
– Vi har fått en del feedback om att det är för starkt och sådär. Men då har vi bara bröstat det och sagt att det ska vara så. Vi har inte velat göra "svennebanan-thai" utan vi har velat göra äkta rätter och vi har inte vikt ner oss, säger Pia Dahlbom.
– Men det är ingen som har kommit in och sagt att vi har konstig mat, säger Jonas Dahlbom, som både har vunnit utmärkelsen Årets kock och tävlat i prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d'Or.
Men snart är det slut på det asiatiska. När Kusinen öppnar 4 oktober blir det med mat och dryck inspirerat av Medelhavet och Sydeuropa. Delar av de asiatiska inredningsdetaljerna ska bytas ut, men både skylten på dörren och Linköpingskonstnären Adrian Petterssons stora väggmålning ska vara kvar.
Att Kusinen byter inriktning är en process som pågått bakom kulisserna i nio månader.
– Vi bestämde oss ganska snart efter att vi öppnade att det kanske inte skulle vara så här för alltid. Så vi sa att vi maxar ett år i taget och sen byter vi koncept varje födelsedagsvecka, säger Pia Dahlbom.
"Kusinen" också en persona och en musa som "bor" nere i källaren.
– Nu har kusinen varit iväg på en eurotrip under sommaren och kört vespa längs rivieran, ätit moules frites och druckit surt vitt vin. Hon har tagit en negroni i Italien och åkt över till Grekland. Hon har haft världens bästa sommar!
Byter ni stil för att mer likna andra restauranger och ha mer välbekant sydeuropeisk mat för att locka fler gäster?
– Nej. Ingen behöver vara orolig att vi kommer likna andra restauranger i stan. Vi kommer inte ha någon pizza och ingen pasta, säger Jonas Dahlbom.
– Och det är inte tapas direkt heller. Det är lite streetfood, eller som något man äter vid en bardisk i Barcelona, säger Pia.
Mer exakt vad som kommer att ligga på faten vill gänget än så länge hålla hemligt. Pia visar upp en video från ett provlagningstillfälle med många färgstarka rätter. Förutom vad som ser ut att vara ansjovis på en tallrik är det svårt att avgöra vad som är vad.
Att driva krog i Linköping under sommarmånaderna utan uteservering, och framförallt utanför Stora torget, är svårt. När solen är framme kan det vara glest på Kusinen.
Knyter ni näven i fickan och muttrar avundsjukt mot Stora torget under sommaren?
– Nej, vi hänger ju också där! Men folk har rätt när de säger att man inte har en chans om man inte har en uteservering i den här stan från maj till september. Vi märker av ett jättetapp. Vi har våra stammisar, men resten försvinner bort till torget för att dricka öl och titta på folk – och som sagt, det är inget konstigt, det gör vi med, säger Pia.
Hade ni velat ligga på torget?
– Nej, nej, nej. Vi ligger jättebra här, vi har ju världens bästa hörn. Eller, kanske där Turbulens ligger...? Fast nej. Nej.
– Och vi är ju verkligen inte långt bort. Folk får skaffa lite vardagsmotion!
Har Kusinen bara varit kul eller kan det också vara en liten börda att ha en krog till?
– Det beror på vilken dag du frågar någon som jobbar krog. Igår var det skitkul och det var världens roligaste kväll, andra kvällar är det annorlunda. Sen är det är klart att kostymen blev större och vi känner såklart av lågkonjunkturen. Det kommer några fler gråa hår av att vara krögare nu. Men så länge vi har kul så är det värt det, och vi har väldigt kul.