När Sofia Helin ska beskriva vad som händer när hon gestaltar en fiktiv person liknar hon det vid en författares skrivprocess. Handlingen finns där från början men berättelsen växer fram i takt med skrivandet och kan överraska längs vägen.
Så var det under inspelningen av TV4:s Sanningen. Kriminalkommissarie Iris Broman kunde reagera på sätt som Sofia Helin inte hade väntat sig.
– Jag blev jätteöverraskad över att hon var så arg och att hon skämdes så mycket, säger Sofia Helin.
Rikssvenskan avslöjar inget av skådespelarens östgötska ursprung. Sofia Helin växte upp i Linghem men sen båda föräldrarna flyttat ifrån Linköpingstrakten har hon sällan anledning att åka hit.
Det tycks inte finnas mycket kvar av Östergötland i Sofia Helin, tills hon får frågan om hon brukade prata med dialekt förr. Då byter hon tvärt till bred östgötska:
– Självklart! Jag fick ju ta extralektioner på scenskolan för att öva bort det.
Inför inspelningen av Sanningen har Sofia Helin fått resa söderut.
I TV-serien har hennes karaktär Iris just blivit chef över Kalla fall i Malmö. Upptäckten av en kropp i skogen väcker ett gammalt olöst fall till liv, men jakten på mördaren blir ett substitut för den utredning som Iris egentligen brinner för. Fallet med hennes ihjälskjutne pojkvän.
Tung av sorg men motvillig till att bearbeta den tar hon sig igenom de ljusa och färgsprakande vårdagarna, i ofas med omvärlden. Inte sällan tar sig känslan av förlust uttryck i ilska och frustration.
Det är utmanande att en stor del av dagen vara en person som inte har det bra, berättar Sofia Helin. Samtidigt är det då hon trivs som bäst i sin yrkesroll. Det är spännande och roligt att spela personer med komplexa känsloliv. Efter långa inspelningsdagar har Sofia Helin fått hitta tid på kvällen för en sorts omvänd KBT-terapi. Det är en teknik hon lärt sig genom åren och som hjälper henne varva ner och förstå att känslorna inte är hennes egna.
– Man intalar sig att saker är fruktansvärda hela dagen, men sen så är det ju inte så. Då är det viktigt att kunna switcha av och switcha om och det är inte så lätt, förklarar hon.
Det är 20 år sen Sofia Helin slog igenom som skådespelare, med huvudrollen i filmen Masjävlar. Nästa stora roll var i filmatiseringen av Jan Guillous Arn-trilogi, men idag ligger det närmast till hands att benämna henne som stjärnan från Bron. Efter serien, som gjorts i många internationella tappningar, blev hon känd även utanför Sveriges gränser.
Brons protagonist, den autistiske polisinspektören Saga Norén och Sanningens Iris Broman har inte mycket gemensamt utöver att de gestaltas av samma skådespelare och är arbetsnarkomaner anställda hos Polisen i Malmö. Sofia Helin tror att de skulle störa sig en hel del på varandra om de tvingades jobba ihop.
– Saga skulle nog tycka att Iris var lite oproffsig, minst sagt, säger hon.
Sofia Helin reflekterar över varför så många kriminalserier utspelar sig i Malmö och Skåne och kommer fram till att Sanningen hade gjort sig lika bra i Östergötland. Det är skönt att slippa fejka skånska i rollen som stockholmaren Iris, men hade TV-serien utspelat sig i Östergötland hade hon med glädje läst sina repliker på dialekt.
– Östergötland får skaka fram en manusförfattare, så kanske det blir en östgötsk serie. Jag tycker verkligen det vore roligt att spela på östgötska.
I dag är Sofia Helin Stockholmsbaserad, men det var under Himnaskolans roliga timme i Linghem som hon stod på scen för första gången. Intresset följde med upp i åldrarna och i högstadiet castades hon till en parodisk tolkning av Björn Borg i skolans humormusikal.
Teatern följde som en röd tråd genom skolgången, men att det var de första stegen på vägen mot ett framtida yrke visste hon inte då.
– Jag gjorde det för att det var kul och sen skulle man ju göra allt det där som man måste. Det var rätt sent som jag kom att tänka på att det var något jag kunde bli. Det var helt otänkbart för mig länge, säger Sofia Helin.
Det blev humanistisk linje på Katedralskolan i Linköping, men suget efter att spela teater fick henne att stanna upp en dag på vägen förbi baracken där esteterna höll till.
– Jag gick in där och frågade om jag fick vara med och spela teater, även om jag inte gick den linjen. Och det fick jag!, säger hon och det hörs att hon ler åt minnet.
Det är en aningen krokig väg mot skådespelaryrket som Sofia Helin beskriver, men hon säger sig minnas ögonblicket då hon tog beslutet. Det var flera år senare på institutionen för idé- och lärdomshistoria i Lund. I den anrika universitetsbyggnaden gick hon på föreläsningar med författaren till Filosofins historia, Svante Nordin, som kunde konsten att berätta.
– Det är ju så bra för en människa som inte vet vad den ska göra att plugga en sån sak, för det öppnar upp världen på något vis. Jag minns att jag tänkte på filosofiska frågor som kom upp då. Jag tänkte på var jag hade känt att jag levt och verkligen haft lust. Och då kom jag på det. Så det var ett rätt så intellektuellt beslut.
I Sanningen spelas Iris Bromans halvsyster av Hedda Stjernstedt, känd från Vår tid är nu. Scenerna i huset utanför Ystad, som egentligen ligger i Beddingestrand på sydkusten, spelades in i ett sjok. Sofia Helin upplevde tiden som en intensiv långfilmsinspelning med systrarnas relation i fokus.
Hur var det att spela mot Hedda Stjernstedt?
– Det var jätteroligt. Det var en av anledningarna till att jag kände att det här vill jag göra. Hon och regissören hade jobbat ihop förut så vi hade ett möte inför inspelningen. Direkt kände jag att vi hade en intressant dynamik.
I egenskap av syster är Hedda Stjernstedts karaktär den enda som lyckas hitta sprickor i Iris mur mot sorgen och det blir allt annat än friktionsfritt.
– Det är ju sådär med familj. Det var någon som sa det, att om man tror att man är upplyst så ska man spendera en vecka med sin ursprungsfamilj, säger Sofia Helin.
Hon ser gärna mer av relationen mellan systrarna i en kommande säsong. Om det blir en sådan vill hon inte bekräfta, men avslöjar att det finns idéer om vad den skulle kunna handla om.
– Om vi får lov att göra det så kommer det nog hända. Det kan jag inte prata om nu, men idéer och material finns absolut.