Under sommaren pryder konstnären Gebbe Björkmans akvarellmålningar Sankt Lars kyrka. Utställningen Stigar och Stråk, som finns tillgänglig till och med 1 augusti, skildrar naturens och landskapets skiftningar genom årstiderna.
I den vackra kyrkosalen kommer tavlorna bada i ljus från de höga fönstervalven. Ljuset spelar även en central roll i Gebbes målningar.
– För mig är motivet inte det viktigaste. Det är själva ljuset som gör bilden, förklarar Gebbe Björkman.
Sedan årsskiftet har Gebbe Björkman arbetat med tio tavlor parallellt. Utav dessa tillhör sex tavlor utställningen i Sankt Lars Kyrka. Gemensamt för verken är att dominanta drag styr landskapet och visar betraktaren vägen.
Trots att Björkman ägnar sig åt landskapsmåleri uppvisar verken en mänsklig prägel.
– Stora delar av det landskap man älskar är format av människan, menar Gebbe.
Gebbe arbetar ofta idébaserat, men vilken stig idén för honom in på är aldrig självklart vid början av ett projekt.
För Gebbe är måleriet, tillsammans med skissande och skrivande, ett sätt att dokumentera den natur som omringar honom. Han för även dagbok och bloggen Naturlig dagbok.
– Det tog väldigt lång tid innan jag tog ordet konstnär i min mun. För mig handlar det om ett stort och djupt naturintresse, säger Gebbe Björkman.
Stigar och Stråk är hans första utställning i en kyrka, och den kyrkliga miljön har färgat valet av konstverk.
– Målningarna kommer att bidra till våra gudstjänster och till helhetsupplevelsen, säger Catharina Helmersson, församlingsherde vid Sankt Lars Kyrka.
Gebbe Björkman är född i Linköping men är numera verksam i Ödeshög. Den östgötska naturen färgar hans verk. Konstverket Rofylld sysselsättning inspirerades däremot av Gebbes fars hemmamarker i Västmanland. I den fridfulla dammen växer näckrosorna tätt, men i utkanten av tavlan skär åran från en roddbåt genom den klara ytan.
Genom samlingen framträder naturens färgsprakande nyanser, men förr i tiden var Gebbe mer restriktiv i sina färgval. Han beskriver skiftet som en slags mognad, där han nu vågar tar ut svängarna mer.
För sommarutställningen valde konstnären att framhäva det vackra, ljusa landskapet som dominerar slätten han avmålat.
– Jag är romantiker – jag älskar det vackra, säger Gebbe.
Detta är något Björkman menar att han ibland har fått äta upp i recensioner. Att måla det fula eller problematiska menar han att någon annan får göra istället. Det har aldrig varit hans ambition.