Start för museernas vårmöte

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) var på plats för att inviga museernas stora vårmöte i Linköping. Hon delade också ut priset Årets museum.

Invigningstalare. Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP) och Olle Vikmång (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnderna i Linköping respektive Norrköping, samt Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister.

Invigningstalare. Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP) och Olle Vikmång (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnderna i Linköping respektive Norrköping, samt Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2016-04-19 17:15

I konkurrens med Armémuseum i Stockholm och Historiearvsmuseet i Nacka, utsågs Tekniska museet i Stockholm till Årets museum 2016 för sitt, enligt motiveringen, "inkluderande perspektiv" och för att man lyckats nå målet att bli "alla små geniers favoritställe".

Dessförinnan pratade Alice Bah Kuhnke om museiutredningen som presenterades i höstas och den kulturarvsproposition som ska lämnas till regeringen i slutet av året. Glatt konstaterade hon att nästan alla museianställda i den halvfulla Crusellhallen viftade med händerna när hon frågade om de läst utredningen.

– Vad kul! Jag kan bjuda hem er på middag allihop, vi har mycket att diskutera, sa hon och betonade värdet av att få in synpunkter under arbetet med propositionen.

Temat för vårmötet är "Med mod och makt" och handlar om museernas roll för hur vi uppfattar vår samtid och vårt land. Alice Bah Kuhnke berömde museerna för att de "vågar vända och vrida på de svåra frågorna".

– Det är väldigt viktigt för oss som vill skapa ett öppet, demokratiskt samhälle som tål diskussion, sade hon.

Maria Jansén var tidigare chef för Östergötlands museum, men arbetar numera i Stockholm som chef för Statens historiska museer. Sedan förra våren är hon även ordförande för Riksförbundet Sveriges museer. Hon menar att det museerna presenterar är viktiga pusselbitar när människor bildar sig en uppfattning om vad Sverige är.

– Det är ett väldigt ansvar, och det är viktigt att vara medveten om det, ta ansvar för det och ha mod att agera utifrån det. Det är viktigt i samhället just nu eftersom vissa använder sig av historia och kulturarv för att skilja på vad som är svenskt och vad som inte är det, på vilka som får vara med och vilka som inte får det. Ute i Europa kan man se hur kulturarvet tar allt större plats i centralpolitiken när man berättar nationernas historia.

Är museernas oberoende under hot?

– Inte i Sverige. Tvärtom så har vi en regering nu som jobbar väldigt tydligt med att skapa en fristående roll för museerna. På vissa håll i Centraleuropa kan man däremot se rörelser som går mot en enhetlig historieskrivning. Men det här handlar inte bara om människor som kommer från andra länder. Det handlar till exempel också om att lyfta fram kvinnor. Någon hade undersökt svenska historieböcker och kommit fram till att det finns fler namngivna nazister än kvinnor i dem.

Museernas vårmöte 2016

Arrangeras av Riksförbundet Sveriges museer. Äger rum i Linköping och Norrköping, 19/4–21/4.

Årets tema är "Med mod och makt" och handlar om hur museerna påverkar vår bild av dagens samhälle och historien.

I programmet ingår föreläsningar, workshops och mycket annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!