Stängd konsthall visar utställningar på Facebook

Linköpings konsthall Passagen fortsätter hålla stängt. Men den som är nyfiken på vad som hänger där inne kan möta både konsten och konstnärerna i en serie filmer på Facebook.

Ulla Ridderberg hann inviga sin utställning "Holy water" i oktober. Dagens därpå stängdes Passagen för att hålla smittan stången.

Ulla Ridderberg hann inviga sin utställning "Holy water" i oktober. Dagens därpå stängdes Passagen för att hålla smittan stången.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-01-19 15:00

29 oktober invigdes utställningen "Holy water" i Passagen. 

– Jag vill att man ska fångas av rummets ljud och ljus. Kom in i sju minuter och se vad som händer, sade konstnären Ulla Ridderberg till Correns reporter då. 

Men det var inte många som hann ge hennes utställning sju minuter. Dagens därpå, 30 oktober, införde Östergötland och några andra regioner lokala restriktioner för att få stopp på smittspridningen. Linköpings kommun bestämde sig för att stänga flera kommunala mötesplatser, inklusive Passagen. Sedan förvärrades läget och nu vet ingen när konsthallen kan öppnas igen. 

– Men ingen konstnär vill ha en utställning utan besökare. Det som hänger i Passagen nu kommer att fortsätta visas under en period när vi får öppna igen, säger Lars-Ove Östensson som är konsthallschef.

I november och december presenterades dessutom utställningarna på Passagens Facebooksida. Där kan man se Ulla Ridderberg visa sin vattenutställning, de tio konstnärerna i samlingsutställningen "5 + 5" presenteras med varsin film och i en film om utställningen "Radar 2" samtalar Dag Källman och Linn M Carlehed från Vadstena med varandra om sin konst.

Lars-Ove Östensson jobbar just nu hemifrån, bland annat med planeringen för vad som ska visas i Passagen under 2021.

– Vi hade i princip hela utställningsåret planerat och nu får vi stuva om. Men det är ingen som inte har förståelse, säger konsthallschefen.

För många konstnärer har inte pandemin inneburit någon stor förändring. Ensamarbete i den egna ateljén tillhör vardagen. Däremot uppstår ibland brist på material. 

– Om man jobbar i plexiglas kan det vara svårt. Jag hörde av en konstnär att allt plexiglas i världen var slut, det har använts till olika sorters skyddsutrustning, säger Lars-Ove Östensson. 

Hur utställningarna påverkats har varierat. En del konstintresserade undviker att besöka gallerier under pandemin medan andra spenderar mer pengar än de brukar. 

– Jag hör gallerister som säger att de säljer riktigt bra, säger Lars-Ove Östensson.

Nyligen meddelade regeringen att Statens konstråd och Moderna museet får dela på 50 miljoner kronor extra att köpa in samtida konst för. Ett bra stöd till konstlivet, tycker Lars-Ove Östensson.

– Då får vi hoppas att de ser till hela Sverige och inte bara till Stockholmsområdet. 

Karta: Passagen Linköpings konsthall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!