En av de främsta ändringarna som har skett i det ommöblerade biblioteket är att en ny ungdomsavdelning har skapats, där både engelsk-, fantasy-, och ungdomslitteratur står samlade.
– Många ungdomar gillar att läsa dessa genrer och nu slipper de springa över hela biblioteket för att hitta dem, säger projektledaren Åsa Lundin Hedström som har ansvarat för ommöbleringen.
Vidare har receptionsdisken slagits ihop med en ny informationsdisk som är placerad i bibliotekets centrum.
– Förut hade vi tre diskar. Barn- och ungdomsdisken finns kvar, men eftersom besökarnas frågor var så lika varandra i receptionsdisken och informationsdisken så valde vi att kombinera de två i ett. Det fina är att i de ursprungliga ritningarna för när biblioteket först öppnades så finns det faktiskt en sån här rund disk på den här platsen, säger Åsa Lundin Hedström.
Vad mer har ni gjort om?
– Litteratur på olika språk har flyttats fram så att det ska vara mer tillgängligt för de som kanske tycker att det är svårt att hitta. Längst bak står nu skönlitteratur och deckare, som båda har fått mer utrymme.
Anpassningsbara utrymmen som är ämnade att kunna brukas för mindre, intima sammanställningar som en bokklubb eller en poesikväll har likväl ordnats mellan bokhyllorna, vilket bidrar till ett luftigare intryck i lokalen.
– Vi har också sett till att skapa mer sittplatser, eftersom det var en hjärtefråga för våra besökare. Nu kan man slå sig ned med en bok på flera olika platser. Någonting vi måste skryta om också är att allting är återanvänt, förutom informationsdisken, som är nybyggd. Så allt är bara omorganiserat men ändå har vi lyckats skapa ett nytt, fräscht intryck.
Vad hoppas ni på att den här ommöbleringen ska göra?
– Vi hoppas på att kunna möta besökarnas behov bättre. När biblioteket öppnades år 2000 så såg det allmänna behovet ut på ett sätt, och nu ser det ut på ett annat. Speciellt för ungdomarna har vi försökt att möta ett behov genom att skapa en mycket bättre avdelning för dem.
På nedervåningen har facklitteratur slagits ihop med magasinet som innefattar äldre facklitteratur.
– Vi har också placerat ut fler bord och gjort fler eluttag tillgängliga för studenter som kommer hit och vill studera, säger Åsa.
Med dessa förändringar hoppas personalen på Linköpings stadsbibliotek att besökarna ska utnyttja alla våningar i huset.