Stadsbiblioteket i Linköping stänger – i två veckor

Linköpings stadsbibliotek är stängt mellan 10 och 23 juni. Anledningen är att biblioteket ska möbleras om.

Marie Sääf är bibliotekschef på Linköpings stadsbibliotek.

Marie Sääf är bibliotekschef på Linköpings stadsbibliotek.

Foto: Erik Sahlman

Linköping2024-06-06 17:00

Från och med den 10 juni kommer en två veckor lång ommöblering att genomföras på Linköpings stadsbibliotek. Syftet är att biblioteket ska bli mer tillgängligt och logiskt, men under tiden kommer det att hållas stängt.

– Det är ju för att vi kommer att flytta väldigt många böcker och bokhyllor. Det kommer att vara väldigt rörigt, säger bibliotekschefen Marie Sääf.

Under de två veckorna går det varken att låna eller lämna tillbaka böcker på stadsbiblioteket. Den som behöver göra det får ta sig till ett av närbiblioteken eller vänta tills perioden är över. 

– Vi har ju inga böter numera så man kommer inte få några böter. Vi har ställt in systemet så att väldigt få ska ha återlämningsdatum de här två veckorna, säger Marie Sääf.

Reservationer på bliotekets böcker kommer automatiskt att flyttas till Ekholmens bibliotek, om den som reserverar inte väljer ett annat bibliotek manuellt. Om man vill låna en bok som bara finns på Linköpings huvudbibliotek, och inte har reserverat den i tid, får man vänta till den 24 juni. Det är dock få böcker som inte finns på flera ställen.

– Det händer ju väldigt sällan. I och med vårt samarbete Götabiblioteken kan man få böcker från bibliotek i hela Östergötland.

När biblioteket har möblerats ska det vara inrett på ett mer logiskt sätt och miljön ska kännas mer välkomnande och tillgänglig för besökarna. Dessutom ska ytan utnyttjas bättre. Till exempel flyttas faktaböckerna till nedre plan och hyllorna ska ställas glesare för att skapa utrymme för fler sittgrupper.

Karta: Linköpings Stadsbibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!