Späckad höst på Arenabolaget

Arenabolaget i Linköping satsar brett i höst. – Målsättningen är att alla 150 000 invånare i Linköping ska hitta något guldkorn, säger evenemangschefen Anders Thorén.

Anders Thorén, evenemangschef på Arenabolaget, tipsar om sina favoriter i höst.

Anders Thorén, evenemangschef på Arenabolaget, tipsar om sina favoriter i höst.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2014-09-02 18:43

I morgon är det dags för Sveriges största välkomnande av studenter. Kalasmottagningen i Saab Arena har blivit en tradition fylld av utställare och mässor. Men framför allt är det också en fest med stora artister. På scen i år står bland annat Movits! som kommer att underhålla de nya studenterna.

70 arrangemang

Detta är bara ett av de 70 arrangemang som Arenabolaget i höst står bakom.

– Det blir mycket humor med lokala LKPG HAHA och Rheborg, Lindström & Schyffert men också lite mer udda och spännande saker som nycirkus i Knee deep eller dansfesten Life in color. Och så massvis med musik och konserter så klart, säger Anders Thorén.

För både bredd och nisch är viktigt.

– Vårt uppdrag är ju att locka till besök och vi är ju även ett verktyg för kommunen att dra folk hit, menar Anna Runesson, marknadschef.

Humor viktigt

Kultur- och fritidsförvaltningen utförde 2013 en undersökning bland 500 invånare i Linköpings kommun om vad de gärna vill se eller saknar. Resultatet presenterades i februari i år och det ligger också till viss grund för hur Arenabolaget tänker när de sätter höstprogrammet.

– Främst saknar man faktiskt rock och pop-arrangemang, tillsammans med barn- och ungdomsaktiviteter, så det är ju något vi har med oss, säger Anders Thorén.

Annars har just humor visat sig vara ett säkert kort.

– Vi har nästan en 90 procentig beläggning där, vilket är väldigt bra.

10 år med arenan

Saab Arena invigdes nu i september för precis tio år sedan (som Cloetta center) och den har betytt en enorm utveckling för nöjeslivet i stan.

– Tittar man på de här tio åren har vi haft runt 300 arrangemang, allt från Melodifestivalen till internationell handboll där. Det är mer arrangemang än exempelvis Scandinavium i Göteborg, säger Thorén.

Det stora dragplåstret i arenan i höst James Blunt 10 oktober.

Men än så länge saknas det att en stor kvinnlig artist står på scenen där, trots tio år?

– Ja, så är det nog men tro mig, vi jobbar på det där oerhört mycket. Vi vill verkligen dra vårt strå till stacken när det kommer till jämställdhet och försöker tänka på det när vi bokar. Nu senaste på Stadsfesten var det en övervikt kvinnor bland våra arrangemang. Men just i arenan har det inte varit det än, säger Thorén och fortsätter:

– Vi försöker ju alltid titta på vilken lokal som passar bäst ur ett ekonomiskt perspektiv också men samtidigt kan ju en arenaspelning haussa biljettförsäljningen i sig, så det är något som vi kommer att fundera på.

James Blunt spelar i Saab Arena 10 oktober.
James Blunt spelar i Saab Arena 10 oktober.
Thorén tipsar

Evenemangschefen plockar ut fyra saker som han gärna vill tipsa om.

1. Elvis Costello, 5 oktober. "Det känns ju otroligt stort att han faktiskt kommer hit"

2. Sophie Zelmani, 14 november. "För att jag verkligen tycker om hennes musik"

3. Julgalan, 21 november. "Det är en oerhörd bredd på det artister som kommer att uppträda"

4. Schyffert & Lindström med "Ägd", 13–14 november. "Jag såg föreställningen i Stockholm och skrattade något oerhört".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!