Linköping har drabbats av ett fruktansvärt dåd. Från ett fönster i Stora hotellet skjuter en person ihjäl ett antal människor nere på torget. Sedan tänder skytten eld på byggnaden. Thrillern "Dubbelexponering" utspelar sig mitt i centrum och händelserna i boken skakar hela staden.
Idén till handlingen kom en dag när Sebastian Avindell var med några vänner på torget i centrala Linköping. Han tittade upp mot Stora hotellet och såg att det var mörkt i alla fönster, förutom ett. Precis som det är i början av hans bok.
– Det var så otroligt mycket folk nere på torget och saker som hände hela tiden. Det låter jättehemskt, men då tänkte jag att man skulle kunna ha ihjäl rätt mycket folk här om man ville. Därifrån föddes idén, berättar Sebastian.
Boken är hans andra roman. Sebastian skriver samtidigt som han jobbar som sjuksköterska på akuten i Linköping. Drömmen är att en dag vara författare på heltid, även om han tycker om sitt jobb inom vården.
Sebastian får också idéer från sin arbetsplats. Hans debutroman "Din tillgivna syster" som publicerades 2020 handlar om personer som försvinner spårlöst på ett sjukhus. Han hade själv tänkt tanken hur lätt det skulle vara att gå vilse i de enorma kulvertarna under US, och så föddes boken.
När den nya romanen nu handlar om en skjutning är det lätt att undra om Sebastian tagit inspiration från verkligheten även här.
– Jag har ändå jobbat inom akutsjukvård i tolv år. Och på den korta tiden har det ju hänt extremt mycket, både belastningsmässigt men också våldsmässigt. När jag började fanns det inte på kartan att någon skulle bli skjuten. Nu är det inte ovanligt längre.
Det är dock inte bara våldet som har inspirerat Sebastian, utan också den vanliga människan.
– Det som händer skapar ett samhälle som är hårt. Folk drar sig från att gå till vissa platser, man drar sig för att hjälpa till om något ser konstigt ut. Det blir att samhället sluter sig, och det har jag lyft in mycket i boken.
Huvudpersonerna i "Dubbelexponering", poliserna Caspar och Liv, befinner sig på Sebastians arbetsplats akuten i början av boken.
– Det kändes ganska naturligt att det blev så. Nästan alla mina böcker är på sjukhus, litegrann i alla fall. Det blir väl så att man hemfaller till en miljö man känner.
Sebastian tycker att det är roligt att skriva om sin arbetsplats. Det är också enklare att skriva om miljön som han känner så väl, menar han.
– Jag vet ju precis hur det ser ut och hur det är när det händer stora saker och är mycket folk. Jag vet också att det är en miljö som många bara ser en eller två gånger i livet. Det är väldigt speciellt och de flesta tycker att det är obehagligt. För mig är det hemma, jag trivs i miljön.
"Dubbelexponering" är den första boken i Sebastians serie "Östgötamorden". Nummer två är redan färdigskriven. Den börjar med att det sker kravaller i Skäggetorp där ett par poliser stryker med. Han skrev boken långt innan den här vårens upplopp i Linköping.
– Så kan det ju bli också, att man skriver om något innan det händer. Vi får se hur vi kommer att redigera den boken. Som tur var dog ju ingen här i våras.
Att Sebastian skrev om ett scenario som nu har hänt är ingen slump menar han.
– Jag befinner mig där jag gör och tänker mycket på sådana saker. Det kändes bara som en tidsfråga innan det skulle hända, för det finns sådana spänningar.