Skivmässan lockar fler och fler besökare

Dags att plocka fram LP-spelaren. I helgen är det skivmässa på Valla folkhögskola, och mässgeneralen ser att intresset ökar.

Skivmässan blir en mötesplats dit många kommer för gemenskapen tror Anton H Le Clercq.

Skivmässan blir en mötesplats dit många kommer för gemenskapen tror Anton H Le Clercq.

Foto: Johan Krusell

Linköping2022-10-27 17:00

Den siste september släppte IKEA en limiterad kollektion med temat att skapa musik hemma. Bland produkterna fanns en mattsvart LP-spelare. När de släpptes köade folk utanför varuhusen och skivspelaren tog slut direkt.

På lördag är det skivmässa på Valla folkhögskola. Där kommer vinylerna att stå i långa rader.

– Jag har ägnat mig åt lite räkning och kommit fram till att det måste stå ungefär en kvarts miljon vinyler här under de timmarna. Det bärs hit grejer från alla håll, säger Anton H Le Clercq, mässgeneral.

Han har mycket att stå i inför helgen. Lokalerna på folkhögskolan är inte gjorda för att ha mässor i, så det blir en del praktiskt grejande. Det är trettonde gången som man anordnar skivmässan på Valla.

– Det kommer att vara ett femtiotal utställare. Häromdagen fick jag säga nej till en kille från Tyskland som ville komma. Det är fullt, jag får inte ihop det med fler. Han får komma nästa gång.

undefined
Mässgeneralen Anton H Le Clercq utanför skivmässan 2017. Så länge intresset finns hos allmänheten kommer han fortsätta att anordna tillställningen.

Generellt sett i Sverige har det kommit fler besökare på mässor efter pandemin, enligt Anton H Le Clercq. Han tror att pandemin gjorde att man värdesätter tillställningarna mer.

– På första mässan efter pandemin var det väldigt många människor som kom fram till mig och sade att de var så otroligt tacksamma för att den här traditionen förs vidare. De är glada över att någon orkar.

Anton H Le Clercq kommer att fortsätta arrangera skivmässan så länge komponenterna pekar åt rätt håll, som han själv uttrycker det. Sviker intresset från allmänheten så är han redo att tänka om. Men än så länge verkar det som att skivmässan uppskattas.

– Med antalet besökare som ökar så är det klart att jag drar slutsatsen att intresset stiger. Fler vill lyssna på musik på ett annat sätt än att ha en fil någonstans lite anonymt. Det blir exklusivt att plocka fram ett paket och det blir en annan hållning till musiken, lite mera vördnad.

undefined
Kanske kan man hitta en raritet på mässan, det drömmer nog vissa om i alla fall.

Det är en åldrande skara både bland utställare och besökare, uppfattar Anton H Le Clerq. Men han säger samtidigt att Linköping är bra på det sättet att det kommer folk i yngre åldrar också. Närheten till universitetet kanske spelar en bra roll i sammanhanget tror han.

– Det är ganska många i spannet mellan tonåren och sena 20-årsåldern. Om det är universitetet eller ett allmänintresse vet jag inte. Men jag tror att om du frågar Evve på Bengans så säger han nog likadant, det finns en grupp nya intressenter som tycker att det här är jättekul.

Karta: Valla folkhögskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!