David Bowie, Jimi Hendrix och Sarah Klang tittar ner på en medelålders man som bläddrar bland vinylerna i fyndlådan. Ett försiktigt gitarriff fyller lokalen när han går fram till Edvard ”Evve” Nissen i kassan med dagens trave skivor. Bengans är i dag stadens enda skivaffär, förutom Crazy records på Vasavägen som bara har öppet på lördagar. För tjugo år sedan fanns ett tiotal butiker och innan dess ännu fler. Men så kom internet, nedladdningarna och streamingen. Butik efter butik lade ner och dagarna kändes räknade för de som stod kvar.
– Absolut var det så, men de senaste 5–10 åren har det bara varit positivt. I och med vinylens framgångar som bara ökar och ökar, säger Edvard Nissen efter att han sagt adjö till kunden.
Att det skulle bli den gamla vinylskivan som skulle komma tillbaka och rädda skivbutikerna var det inte många som räknat med. I dag är lite mer än varannan såld skiva på Bengans gjord av vinyl och det är främst yngre som köper dem.
– Det är en generation som helt hoppat över CD-skivan. De som köper CD är mest äldre personer som gjort det sedan 80-talet. Det kunderna har gemensamt är musikintresset, de är de riktigt intresserade som är kvar.
En kvinna kommer in och frågar efter något med David Myhr. Edvard säger att det inte finns i butiken men att han gärna beställer. Sen fortsätter han:
– Förr var det tio butiker som behövde jaga kunderna och se till att de köpte sin ”Absolute music” i just deras butik. Nu finns inte de kunderna kvar.
Mitt i den dystraste perioden för skivbutikerna skapades Record store day i USA 2007 – en dag för att fira och stötta skivbutiker. För Bengans har den årligt återkommande dagen inneburit en rejäl peak i försäljningen och besöksantalet är ”som natt och dag”.
– Det är rena julafton! Och eftersom inte alla orter runt omkring har en skivbutik är det många från Åtvidaberg, Kisa och så vidare som kommer hit.
Även för artister är det här en stor dag och många passar på att släppa ny musik eller gästa sin lokala butik. På disken ligger en bunt papper med mer än 300 skivsläpp som är planerade till lördag, en vanlig vecka brukar det vara runt tio. Tidigare har gästartister uppträtt i butikens skyltfönster men i år flyttas scenen ut på det nyrenoverade Hospitalstorget. Lasse Winnerbäck kommer visserligen inte att spela men finns på plats för att signera skivor.
– Vi såg att han skulle vara i stan dagen innan, i och med Nyponpriset, och då kollade vi med honom. Det visade sig att han redan hade tänkt komma hit!
Jag kan inte låta bli att se att musiken i butiken spelas på Spotify.– Jo, men det är rätt smidigt. Det går snabbare att byta mellan låtarna och du kan spela upp låtar för kunderna. Jag personligen är absolut inte emot Spotify, det är ju jättebra att man kan lyssna när som helst. Och för oss hjälper det också genom att folk lyssnar på något de tycker om innan de kommer till oss och köper skivan. På 70- och 80-talet chansade folk med sin musik medan i dag vet kunderna vad de vill ha. Ofta ser jag kunder i butiken som testlyssnar på gamla album på spotify innan de köper den.