Kunskapen har tagit några kliv framåt, ingen ligger väl numera sömnlös av oro för att onani bryter ner hjärnan, men när det handlar om skam och heder har ändå inte så mycket hänt sedan 1800-talet. Särskilt för kvinnor har marginalerna varit små, och är det ofta än i dag.
– På 1800-talet gick det inte för sig att kvinnor rörde sig på stan utan sällskap, utan förkläde. De som gjorde det ansågs som fallna. Jämför med hur det kan vara för kvinnor som går hem ensamma om kvällarna nu för tiden, riskerna det kan innebära, säger Lena Lindgren, utställningssamordnare på Östergötlands museum.
Det är Postmuseum i Stockholm som dykt djupt i brev från 1800-talet för att ta reda på hur dåtidens människor tänkte och kände när det gällde vanära, sedlighet och vilka konsekvenser rykten kunde få. Med det som utgångspunkt har man sedan intervjuat nutida bloggare som Kakan Hermansson och Sandra Reiche för att höra hur de ser på sitt liv på nätet, reaktionerna de får där, och hur det påverkar dem. Den som går utanför normen riskerar hat och hot.
– Vi är ju så offentliga i dag – både barn och vuxna – på sociala medier. Det påverkar väldigt mycket hur vi mår, och kan både hjälpa och stjälpa oss, säger Lena Lindgren.
Visningar av utställningen blir det främst för gymnasiet och högstadiet.
– Det ska bli väldigt roligt, samtidigt känns det nästan övermäktigt eftersom det ryms så otroligt många spännande frågor inom det här ämnet. I den bästa av världar växer utställningen med besökarna, säger hon.