Olycka avbröt föreställning på Östgötateatern

På torsdagen fick Östgötateatern i Linköping avbryta en föreställning då en skådespelare fick en ridå på sig.

Bilden är en pressbild som inte togs på torsdagen.

Bilden är en pressbild som inte togs på torsdagen.

Foto: Markus Gårder

Linköping2022-11-25 17:00

Förra fredagen hade "Drottningens juvelsmycke" nypremiär i Linköping, efter att ha spelats i Norrköping under hösten. Bara 15 minuter in i föreställningen på torsdagskvällen avbröts pjäsen. 

– Det var en skådespelare som fick en ridå på sig, berättar Jeanette Söderwall, innehållsproducent med PR-ansvar på Östgötateatern.

Det var inte järnridån utan huvudridån som har en träplanka i botten. 

– För att ta det säkra före det osäkra så åkte de till sjukhus för kontroll och röntgen, och det visade inga allvarliga skador. Skådespelaren kommer att kunna spela som vanligt på fredagskvällen, men vi valde att bryta i går eftersom vi ville kolla att allt var okej.

Anledningen till olyckan var antagligen att avståndsbedömningen inte riktigt stämde. Föreställningen har spelats i Norrköping tidigare och där är scenen större. 

– Det var den mänskliga faktorn och en miss i avståndet.

Teatern kommer att göra en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket om en mindre allvarlig arbetsplatsolycka. Under fredagen gick också teatern igenom övergången i föreställningen och säkerhetsrutinerna noga tillsammans med alla inblandade, så att det inte sker en ny olycka.

Enligt en person som var på plats så blev det lite upprörd stämning hos publiken. Jeanette berättar att det blev lite rörigt när folk inte hörde förklaringen från scenen om vad som hade hänt.

– Det blev väldigt lång kö till biljettkassan eftersom många ville byta till en ny dag. Alla fick byta dag eller pengarna tillbaka.

Drottningens juvelsmycke har spelats i Norrköping under hösten och precis flyttats till Linköping.
Drottningens juvelsmycke har spelats i Norrköping under hösten och precis flyttats till Linköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!