"En ny och mycket rörande visa om en förskräcklig händelse som inträffade Midsommardagen 1832 då åtta personer genom ovårdsam segling omkom i sjön Roxen nära Linköping".
Så blev den långa och tidstypiska titeln på den visa som snart cirkulerade enligt tidens modell där olycka och kärlek, ofta i kombination, besjöngs av kringresande gårdfarihandlare och spelemän mot betalning. Den blev även ett skillingtryck, texten trycktes upp hos A F Ramms änka på tryckeriet i Norrköping och såldes sedan för priset av 1 skilling banco - priset som också gett begreppet skillingtryck dess namn.
Nu 186 år senare har den gamla visan fått nytt liv igen. Tacka riksspelman Arne Blomberg från Östra Skrukeby för det.
– Det började med att jag köpte en fin gammal klarinett till min lilla instrumentsamling på en auktion i Väderstad för 10-15 år sen, berättar han.
Klarinetten visade sig vara gjord av en A G Svensson i Linköping och det väckte Arne Blombergs nyfikenhet. Med hjälp av Östergötlands Museum rullades en fascinerande historia upp. Bakom den oansenliga signaturen på klarinetten dolde sig en av Linköpings historiskt sett största söner. Anders Gustaf Svenssons namn kanske inte säger så mycket idag men på sin tid var han känd över hela Europa. Han blåsinstrument såldes på beställningar över hela kontinenten och han konstruerade redskap, maskiner och instrument med en imponerande skicklighet. Han blev så småningom en aktad kommunalman och låg bakom skapandet av Trädgårdsföreningen. Anders Gustaf Svensson var också allmänt ansedd som stans starkaste karl och ska ha haft oerhörda kroppskrafter. Hans svaghet var dock ekonomin. Han kunde inte ta ordentligt betalt för sitt arbete och fick bland annat lämna sin mekaniska verkstad och fick leva knapert under hela sin levnad.
Åter till den olycksaliga Midsommardagen 1832 för det visar sig att just Anders Gustaf Svensson var med på båten och han blev den ende överlevande.
– Enligt visan höll han sin hustru i sina armar under hela tiden i väntan på räddningen men det var för sent säger Arne Blomberg.
När Arne Blomberg hittade texten till skillingtrycket fanns ingen bevarad melodi nedskriven.
– Det var ofta så det fungerade med de här texterna. Den som framförde den från början hade en melodi men annars tog man bara en annan känd melodi som passade, säger han
På samma sätt har nu visan fått liv igen. Arne Blomberg kontaktade vännen och vissångaren Bengt Fredriksson i Borlänge och bad honom söka efter en lämplig melodi.
– Han första reaktion var att det går inte. Första versen hade bara sex rader och de andra hade åtta. Vi skrev till två nya rader. Bengt hittade sen två versioner till det gamla skillingtrycket En sjömans begravning och gjorde en symbios av dem så nu går den att både spela och sjunga igen, säger Arne Blomberg.
Den långa och otympliga titeln ersattes också med Ropen från Roxen och ett gammalt skillingtryck har väckts till liv.
Vill du se och höra Arne Blomberg spela melodin till "Ropen från Roxen" eller Maria Nogenmyr, granne och sjukhuspräst på US, sjunga texten till det bortglömda skillingtrycket på melodin till "Elvira Madigan" så gå in på vår sajt www.corren.se