Videon är inte längre tillgänglig
– Mina favoriter i den här utställningen är nog råttorna.
Matilda Bengtsson, utställningsproducent för museets nya utställning "Djur & Krig", pekar mot en av filmerna som rullar på en skärm. De ljusbruna gnagarna far fram över marken, råttornas långa morrhår vibrerar. När de krafsar i marken ges signalen. Här ligger en mina begravd. Den största fördelen med råttor förutom att de är för lätta för att utlösa en mina, är att de är snabba. De kan söka av ett 200 kvadratmeter stort område på cirka tjugo minuter, vilket skulle ta 25 arbetstimmar för en människa enligt belgiska organisationen Apopo som driver ett minröjarprojekt i Tanzania. Där har råttor röjt över elva miljoner minerad mark och funnit mer än 39 000 minor eller andra explosiva enheter, i sex länder. Men är det okej att ett djur dör för att rädda en människa? Det är en av flera svåra frågor som utställningen vidrör.
– I "Djur & Krig" berör vi flera olika teman, som hur man tränar djur i krigsföring och djur som krigshjältar. Men den viktigaste av dem är nog rätt och fel. När vi började göra research för den här utställningen tog vi hjälp av barn för att hitta rätt tilltal. Det moraliska dilemmat kring djur i krig var det som intresserade dem mest.
Matilda har burit med sig idén om att gestalta krig genom djur i flera år. För att djur är en bra ingång att prata om andra frågor och för att det lätt skapar intresse. Ungefär ett år har hon lagt på researcharbete, berättar museichef Mikael Parr.
– Det här är ett kluvet ämne. Dels handlar det om människans uppfinningsförmåga men även om hur brutalt man har utnyttjat djur. Men jag tror att ungarna kommer gilla den, utställningen har en fin blandning av allvar och kuriosa. Min egna favorit är delen med djur som maskotar och vänner.
Soldater i krig är med om hemska upplevelser, många gånger har djur fungerat som tröst. Det vildsinta i krigets natur är att människors känsla för vad som är rätt och fel efter ett tag suddas bort. Att ha en hund eller en häst vid sin sida var ett sätt att behålla sin mänsklighet.
– När man går ut härifrån tror jag alla har lärt sig något. Som att man kan träna honungsbin i krigsföring eller att man i Sverige har tränat sälar att jaga efter ubåtar. Det låter kanske konstigt, men än idag används djur i krig. I USA har till exempel marinen ett speciellt program för havsdäggdjur där de tränar sjölejon och delfiner i speciella uppgifter, säger Matilda Bengtsson.