"Stans bästa takterrass". Så beskriver Anna Linde terrassen som nyligen öppnat igen efter en renovering. Anna har en lång bakgrund inom restaurangbranschen och kommer senast från Horse & Hound.
– Jag blev kontaktad av Olof Hermelin som är museichef. Han tyckte att den här tjänsten skulle passa mig perfekt. Jag tänkte direkt att man kan göra så mycket roliga grejer här, så jag gjorde en förstudie som styrelsen tyckte lät fantastisk. Nu har vi dragit igång så smått och jag är riktigt taggad, säger Anna.
Terrassen har varit öppen under juni månad, men det är något de valt att inte marknadsföra ännu. Först ska allt komma på plats och personalen ska få bli varma i kläderna.
– Vi vill inte slå på stora trumman direkt, det är bättre att smyga igång så det inte blir fel. Men den 3 juli drar vi igång ordentligt med en stor invigning och då ska allt vara klart. Just nu letar jag efter lokala band och far runt på loppisar och köper servis, säger Anna.
Terrassen har varit under konstruktion och var stängd förra sommaren. I år är den inredd med nya utemöbler, ett flertal pergolor och en disk där gästerna kan köpa mat och dryck. Vad gäller inredningen har målet varit att skapa en slags oas, där man kan sitta i lugn och ro och "lyssna på fåglarna och titta på trädtopparna".
– Vi ligger nära stan men ändå en bit ifrån. Jag ser det som en styrka, här kan man sitta i lugn och ro och njuta. Jag som är 40+ vet inte riktigt var jag ska sätta mig med mina vänner om jag inte vill dela plats med ungdomarna. Här har vi inte så hög musik, så man hör faktiskt vad sina vänner säger.
Listan på Annas framtidsplaner för terrassen är lång: afternoon tea, drinkar, samarbeten, evenemang med musik, modevisningar, konferenser, och bröllop – för att nämna några.
– Det har inte funnit något koncept här tidigare men nu ska vi tänka lite utanför ramen. Vi kommer köra alla möjliga evenemang för både stora och små sällskap.
Det har varit hög ruljangs på det här stället, vad är det som gör att det varit så svårt att driva?
– Förut har man sett det som en extern restaurang och därmed inte integrerat med museet. Om man som restauratör ska gå in och driva verksamhet i ett museum och inte ser alltihop som en arbetsplats, utan bara ser fyra väggar och sin restaurang, då tror jag inte det blir bra.
Varför tror du att du kommer lyckas nu?
– Min idé är att hitta inspiration för mat och dryck från museets verksamhet, göra fler evenemang och helt enkelt knyta ihop hela museet lite snyggt. Det ska bli en enhet. Ett besöksmål – inte två verksamheter som delar ett hus, säger hon och fortsätter:
– Sen tar jag inspiration från min gamla arbetsplats som är Fotografiska i Stockholm. Där är det mer integrerat med mat och museum.
Hur kan det se ut när ni knyter ihop verksamheterna rent konkret?
– Vi kan till exempel anordna singel-mingel. Då möts alla upp i foajén och får en guidad visning och efteråt kan de slå sig ner här och mingla vidare och känna sig trygg i att man inte behöver gå någon annanstans. Eller kanske vi kan anordna en baklänges-middag med tanke på Tage Danielsson. På det sättet kan vi knyta ihop säcken lite och det finns massor av möjligheter här, säger Anna.