Så kan du upptäcka stan på nytt – i mobilen

Okända berättelser, historiska byggnader och unika konstverk. Nu kan man utforska Linköpings kulturarv genom kartor, listor och QR-koder i mobilen.

Matilda Ahl jobbar som bildarkivarie på Linköpings konst & museer. Hon vill inte att stadens historia ska glömmas och hoppas att appen Kulturpunkt ska få flera att upptäcka mer av Linköpings kulturarv.

Matilda Ahl jobbar som bildarkivarie på Linköpings konst & museer. Hon vill inte att stadens historia ska glömmas och hoppas att appen Kulturpunkt ska få flera att upptäcka mer av Linköpings kulturarv.

Foto: Jesper Friman

Linköping2024-07-09 10:35

Appen "Kulturpunkt" har funnits i några år men det är bara de senaste månaderna som Linköpings kommun har börjat använda den. 

– Med hjälp av appen kan man upptäcka och lära känna Linköping på ett lite annorlunda sätt. Fokus är kulturarv som består av både äldre och samtida historia, förklarar bildarkivarien Matilda Ahl när vi får följa med på en demonstration av appen på stan.

I Linköping innehåller appen sex olika vandringsleder genom stan som styrs efter gps-punkter i mobilen som gör att du får upp kulturhistoriska platser på vägen.

– Folk tycker att det är väldigt kul. 

På Göran Dyks gata, precis intill en tom parkering finns det en väggmålning. Matilda Ahl tar fram sin mobil och tittar upp när hon beskriver verket som föreställer en stor älg och några tranor:

– Verket heter "Gryning i Kränge". Här i appen kan man få information om verket, när det skapades, och under vilka förutsättningar. Det här är en del av slingan som handlar om konsten i staden.

undefined
Konstverket "Gryning i Kränge" är gjort av konstnären Stina Folkebrandt. Hon är bland annat skolad i kinesisk kalligrafi och måleri, får man lära sig i appen.

Flera av de historiska platserna och konstverken ligger nära varandra, exempelvis kan man gå till Folkungabrunnen på Stora torget och lära sig mer om ett av stans mest kända konstverk – Folke Filbyter-statyn. Appen finns i hela Sverige och just i Linköping är den totala vandringen över en mil lång. Mätningar som har gjorts visar att det framförallt är personer runt 50- och 60-årsåldern som är intresserade men Matilda Ahl hoppas på att Kulturpunkt även ska nå ungdomar. 

– Vi vill hitta ett sätt att kunna berätta om vårt kulturarv på plats. 

Hon berättar att intresset för lokalhistoria är stort bland Linköpingsborna. 

– Det finns olika populära grupper på Facebook, bland annat Corren nostalgi. Att titta på gamla bilder, minnen och känna en gemenskap. Det tror jag är grejen, att man vill ha en plattform att prata om vår historia tillsammans. Linköping är en stad med historia, det får man inte glömma. 

undefined
Appen Kulturpunkt fungerar som en digital vandring där man kan utforska Linköping genom bilder, videor, QR-koder och texter. Den styrs efter gps-punkter som gör att man kan få upp närliggande historiska platser i telefonen. Man kan även använda appen hemifrån och läsa all fakta och berättelser om olika platser och verk. Matilda Ahl uppmuntrar Linköpingsbor att komma med önskemål på nya historiska vandringar som ska finnas med i appen.

Vilka mål har ni framåt?

– Vi har många idéer. Till exempel i Gamla Linköping har vi börjat att testa en ny quizfunktion som gör att man kan gå runt och lära sig om byggnadshistoria, likt en tipspromenad, då får man svaren om man har rätt eller fel direkt. Det tycker vi är väldigt roligt, säger hon och fortsätter:

– Satsningen känns jättebra. Man får jättegärna höra av sig med önskemål. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!