Vilja är ett specialförlag som ger ut lättläst litteratur för unga vuxna och vuxna. Konceptet är 4 000 ord.
– Det är viktigt att man kan läsa på egen hand. Både för den enskilde individen och för demokratin i stort. Och det går fint att varva med tidningsläsning eller korsord, det viktiga är att man jobbar med sitt språk och är delaktig i samhället.
Hittar man spår av Linköping i dina romaner?
– Ja, i någon mån. Den lilla blomsteraffären som ligger i korsningen Malmslättsvägen– Kaserngatan, i hörnet av kyrkogården, är förebilden till blomsterbutiken
i min nya bok. ”En ny vän”, som kom förra året handlar om en nyanländ muslimsk kvinna som får jobb i domkyrkan och de konflikter som då uppstår.
– Den boken tar upp problematiken med att fortsätta vilja bära sjal och samtidigt behålla ett jobb i Sverige. Jag skriver utifrån det jag sett, men har ingen politisk
agenda.
Okej, berätta nu om din nya roman.
– Berättelsen handlar om Eva som driver en blomsterbutik. Hon blir förälskad i en av sina kunder och det ena ger det andra. Längtan efter kärlek är konstant även om man börjar komma upp i åren.
Det låter lite sockersött…
– Lite? Den riktigt dryper av socker, eller hur? Det är exakt vad som efterfrågas. De kvinnor som är mina läsare har varit med om så mycket elände att de längtar till berättelser med mycket närhet och romantik.
– Genom att välja lättläst litteratur så bättrar den på läsarens vuxenvokabulär, alltså man säger redan från början ”katt” och inte ”kisse”.
Vilka är dina läsare? Vet du det?
– Jag har hygglig koll. Nya svenskar, barn som inte fått lära sig alfabetet i skolan, de som studerar svenska för invandrare…
Vad har du fått för reaktioner?
–Ja, som jag sade nyss. Jag har prickat rätt när det gäller kvinnorna. Männen verkar mindre intresserade. Men vi är bara i början av lanseringen.