Maju Rull föddes i Senegal men flyttade med familjen till Spanien när han var sex. Efter att han utbildat sig till kock och konditor i Barcelona valde han att flytta till Sverige 2013. Sex år senare startade han Desserterie tillsammans med sin partner Aisha.
– Det är ett annorlunda sätt att baka i Barcelona. Vi gjorde mer mousse-bakelser och bakverk med mindre socker i och vi tyckte att det fattades caféer som var lite annorlunda i Linköping, säger Maju.
– Därför så kände vi att det kunde vara kul med ett annat koncept här i Linköping och startade det här 2019, fyller Aisha i.
De båda jobbar heltid på caféet i den lilla hörnlokalen men det är främst Maju som står för bakningen.
– Min passion är att baka och jag älskar att skapa. Det roligaste är att testa göra olika mousse-bakelser med nya smaker och det är kul att se hur nya ingredienser passar ihop, säger Maju.
– Jag följer hans recept men jag får stoppa honom när han skenar iväg, säger Aisha och skrattar.
Den stora passionen har gett resultat även i tävlingssammanhang. 2020 var Maju med och tävlade om titeln "Årets bagare" där han tog sig till final.
– Vi skulle baka 75 bakverk på tre timmar och jag slutade på tredje plats. Det var jättecoolt faktiskt och det blev ett uppsving här efter att jag varit med i tävlingen. I år tänkte jag anmäla mig till "Årets konditor" som är i november, säger Maju.
I lokalen finns ett litet antal sittplatser där gästerna kan testa på olika bakelser. De erbjuder även catering och levererar en hel del godsaker till bröllop och fester.
– Vi har inga fasta smaker här, det är kunderna som väljer. Vi rekommenderar vilka smaker som passar ihop sedan kan vi dekorera så som kunden vill. Många blir överraskade över att våra mousse-bakelser smakar så mycket även om det inte är så mycket socker i, säger Maju.
Men helt lätt har det inte varit att etablera sig på Hunnebergsgatan. Lokalen ligger en bit från centrum och hembageriet Ingeborgs huserade där i många år.
– Kunderna pratar ofta om att Ingeborgs låg här tidigare. Många har varit öppna för att testa någon nytt, men varje dag kommer det in ett par stycken som letar efter chokladbollar. Men alla andra säljer ju den typen av bakelser så vi kan inte ge med oss hur mycket som helst. Vi vill inte vara som alla andra caféer, säger Aisha.
Desserteri har flera ben att stå på då de även satsar på att erbjuda fika och mackor till företag. De är också anslutna till matleverantören Foodora. Men med stigande matpriser och den tuffa ekonomiska situationen är det inte helt lätt att få allt att gå runt.
– Det har varit och är tufft. Matpriserna stiger men vi har inte ändrat våra priser. Vi vill inte skrämma kunderna genom att höja, säger Maju.
– Vi har haft extrajobb utanför detta, annars hade det inte gått ihop tyvärr. Vi kör så länge vi orkar tänker vi, säger Aisha.
Vad är det som driver er att fortsätta?
– Det är min passion. Jag älskar att skapa nya bakelser och att dekorera tårtor. Det som gör det tufft är att i Linköping tar man lång tid på sig att testa någonting nytt. Men sakta, sakta är det allt fler Linköpingsbor som vågar komma hit och prova, säger Maju.
– Jag vet hur viktigt det har varit för honom så jag har inte låtit honom ge upp, säger Aisha.
Paret berättar att de har flera kunder som åker hela vägen från Stockholm och andra städer för att äta deras bakelser.
– Det är jättekul att de kommer hela vägen hit. Den bästa marknadsföringen är när folk sprider vidare ordet om oss. Ofta är det någon som testat våra bakelser på något bröllop eller en fest och sedan rekommenderar det vidare till sina vänner och sen fortsätter det på den vägen, säger Maju.
Paret är optimistiska att kunna fortsätta bjuda Linköpingsborna på andra delikatesser än chokladbollar, men medger att framtiden känns oviss.
– Förhoppningsvis kan vi vända det. Det känns osäkert men vi har lite planer och funderingar på vad vi skulle kunna göra annorlunda för att få hit mer folk, säger Aisha.
– Men konceptet vi har vill vi fortsätta med. Det kommer inte bli som hos alla andra, säger Maju.