Prisade konstnärer ska gräva ner sig i lera

Vad kan gamla lertäkter säga oss i dag? Och hur låter lera? Det är frågor kulturstipendiaterna Helena Sjögren och Mattias Hofvendahl ska gräva ner sig i.

Både Helena Sjögren och Mattias Hofvendahl är med i Alka och har sina ateljéer i byggnader mittemot varandra på Skyltenområdet. Men de har inte samarbetat tidigare.

Både Helena Sjögren och Mattias Hofvendahl är med i Alka och har sina ateljéer i byggnader mittemot varandra på Skyltenområdet. Men de har inte samarbetat tidigare.

Foto: Johan Rödin

Linköping2020-08-31 18:00

Nyligen offentliggjorde Region Östergötland årets kulturstipendiater. Stipendiet på 50 000 kronor – det näst största – för nyskapande projekt går till Linköpingskonstnärerna Helena Sjögren och Mattias Hofvendahl.

"För ett projekt som spänner över flera fält och lyfter fram vår historia samt skapar morgondagens kulturarv", lyder motiveringen.

– Vi representerar två disparata konstnärliga uttryck och det känns spännande att vi får genomföra det här projektet ihop, säger Helena Sjögren.

– Ja, för även om våra uttryck är olika har finns det gemensamma beröringspunkter – som att vi båda gärna jobbar idébaserat, säger Mattias Hofvendahl.

Helena har keramik som huvudmaterial men har även jobbat med smide, betong och glas. Mattias uttrycker sig främst via video-, film och ljudkonst.

Både är med i konstnärsföreningen Alka och har sina ateljéer i hus mittemot varandra på Skyltenområdet. De har tidigare haft planer på samarbetsprojekt. Men de har runnit ut i sanden.

Utgångspunkten för projektet de nu fått ekonomiska möjligheter att genomföra är att besöka gamla östgötska lertäkter, lära sig om deras historia och se vad de som kan utvinnas ur de gamla täkterna i dag.

– Rent historiskt tittade man förr på vilken kvalitet leran hade. Var det kort lera byggde man tegelbruk där och om leran var mer plastisk blev det kanske ett krukmakeri. Det ska bli intressant att besöka de här platserna. Hur har de förändrats? Och kan vi hitta material där som vi kan använda oss av rent konkret?, säger Helena Sjögren.

Trots att hon är van att jobba med lera vill hon inte binda sig vid att det projektet kommer att resultera i keramiska verk. Vägen fram till någon form av offentlig redovisning av projektet håller de medvetet öppen.

– Vi har en början. Vi har kontaktat människor som kan hjälpa oss att hitta spännande gamla lertäkter. Och vi har ett skelett. Nu ska vi bygga på det skelettet på något sätt men vi vill förhålla oss så öppna att vi inte vet vart det här ska bära. Hur tråkigt vore det inte om man visste exakt vad man skulle göra, säger Helena.

– Jag har alltid gillat ordet "trevande". Att inte binda sig vid något utan se vad man kan hitta. Men jag har ändå en grundtanke här. Jag skulle vilja undersöka material från dessa platser, låta analysera det till kurvor och spektran som jag sedan kan översätta till ljud, säger Mattias.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!