Premiär för Linköpingsmusikernas ungdomsstipendium

Efter mycket planerade har det nu blivit verklighet. Linköpingsmusikernas ungdomsstipendium delas ut för första gången nästa lördag.

Bo Carlsson och Christer Öjdemark och övriga i Linköpingsmusikernas kamratförening har förverkligat visionen om ett ungdomsstipendium. Nästa lördag delas det ut för första gången.

Bo Carlsson och Christer Öjdemark och övriga i Linköpingsmusikernas kamratförening har förverkligat visionen om ett ungdomsstipendium. Nästa lördag delas det ut för första gången.

Foto: Micke Pihlblad

Linköping2018-08-30 20:00

Det började med en bok. Linköpingsmusikernas Kamratförening lanserade 2016 boken om Linköpings dansorkestrar under 50-, 60- och 70-talet.

– Boken blev starten till vår stipendiefond för att främja och stimulera lokala unga musiker, berättar Christer Öjdemark.

Boken blev en succé och grundplåten till stipendierna som nu delas ut för första gången. Sammanlagt 25 000 kronor som fem unga stipendiater delar systerligt och broderligt på.

– Det här kommer ju att bli årligt återkommande och vi har pengar som räcker i minst 8-10 år i dagsläget och fonden kommer förhoppningsvis att fyllas på dessutom, säger Bo Carlsson.

Ett nytt projekt är nämligen på gång som uppföljning till boksuccén. Den här gången handlar det om en CD-box med gamla inspelningar från de legendariska orkestrarna. Även där ska överskottet gå till stipendiefonden.

Ungdomsstipendierna är ett samarbete med kulturskolorna i Linköping, Motala, Vadstena, Mjölby, Boxholm, Ydre och Åtvidaberg och är öppet för dem mellan 13 och 19 år. Intresserade fick skicka in en ansökan med ljudfil och efter en första gallring skedde ett urval där ett mindre antal fick göra en uppspelning inför en jury.

– Tanken var ju att välja ut fyra stipendiater men det var så svårt att välja. De var så duktiga att vi utsåg fem stycken. Extra kul också att två av dem bara är 13 år gamla, säger Christer Öjdemark.

Årets stipendiater är Elin Sjöquist, piano, Linköping, Emil Karlsson, sång, Motala, Lovisa Lövkvist, fiol och piano, Linköping, Ludvig Forslund, trombon, Linköping, Ture Herrgårdh, trumpet, Mjölby. Stipendiekonserten är i Missionskyrkan 8 september klockan 15.00 och stipendierna delas ut av Linköpings borgmästare Helena Balthammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!