Flera hundra personer, de allra flesta från SFI-undervisningen, besökte mässan där de fick ta del av sådant som boktips, uppläsningar och trubadurmusik. Studieförbunden Bilda och Vuxenskolan var också på plats. Det är tredje mässan av det här slaget i Linköping.
– Vi på biblioteket jobbar hårt med att visa att man kan ta del av böcker på olika sätt, berättar bibliotekarien Anna Falhlbeck.
– Ja, vår avdelning för lättläst har tredubblats på några år, den är stor som en basketplan, säger kollegan Kristina Lundwall.
Lättlästa böcker finns nu för olika målgrupper, vilket är lite av tricket för att öka läsningen. Vuxna vill ju inte vara hänvisade till barnböcker (som heller inte alltid är så lätta). Lättlästa böcker finns för funktionsnedsatta vuxna, för barn och för vuxna invandrare. Många är specialskrivna och utgivna på nya förlaget Vilja.
– De har fattat grejen, och förstår och lyssnar på målgruppen, menar Cecilia Annertz Lundgren, lärare på Bilda.
Bilda driver verksamheten Gårdshuset i Linköping där ett 60-tal invandrare, som av olika anledningar hoppat av sin SFI-undervisning, studerar. De har också en läshörna och ett litet lättläst-bilbiotek.
En av besökarna på lättlästmässan, och en av boktipsarna på scenen, var Skäggetorpsbon Barlin Ahmed, som kommit igång att läsa på svenska tack vare lättlästböckerna.
– Jag tycker om att läsa böcker för att man lär sig olika sätt att tänka, om olika människor, olika liv – och så får det gärna vara lite äventyr!
Just nu läser hon Johan Perssons & Martin Schibbyes "438 dagar" (som alltså finns i lättläst version), stor del utspelar sig i miljöer som hon väl känner från sitt hemland Somalia.
– Bra! säger hon om boken, mycket bra. Jag känner starkt med dem.