Pianisten Elise, 19, får musikstipendium

Varje år delar Linköpingsmusikernas kamratförening ut stipendium på 5000 kronor till fyra unga musiker. 19-åriga Elise Forsberg, som spelar piano, är en av årets stipendianter.

Pianisten Elise Forsberg är en av de ungdomar som fått Linköpingsmusikernas stipendium 2021.

Pianisten Elise Forsberg är en av de ungdomar som fått Linköpingsmusikernas stipendium 2021.

Foto: Wendela Antepohl

Linköping2021-08-25 19:00

Hur känns det att ha fått musikstipendiet?

– Väldigt kul, jag sökte i sista sekund och det är jag glad för nu. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med pengarna, men snart flyttar jag till Stockholm för att plugga teknisk fysik så då kommer de ju komma till användning.

Kommer du få plats med ett piano i ditt nya hem?

– Jag ska flytta in i ett kollektiv och kommer ta med ett digitalpiano som jag kan ha på mitt rum. Jag har hörlurar till det så jag kan spela när som helst utan att störa resten av huset. Men jag ska också försöka hitta någon kyrka där jag kan öva med ett riktigt piano.

När började du spela?

– Jag var fem år och gick och tittade på en suzukikonsert i Ryttargårdskyrkan. Där var det barn med som spelade piano, och då ville jag också börja. Sedan dess har jag hållit på. Det har oftast varit roligt, men ibland jobbigt när det har varit mycket i skolan samtidigt.

Vilken typ av musik spelar du helst?

– Jag spelar mest klassiskt. Chopin, till exempel, har gjort många bra stycken. Men det är kul att spela allt möjligt.

Har du någon musikalisk förebild?

– Min lärare Viktoria, och de andra eleverna. De är väldigt duktiga.

Har du några mål med musiken?

– Att fortsätta spela bara. Jag gör det för att det är roligt och har inga konkreta mål. När jag kommer till Stockholm ska jag försöka hitta någon förening med andra musikintresserade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!