Prisade filmregissören från Linköping får tioårigt stipendium

Filmregissören Mika Gustafson är en av sex konstnärer som tilldelas Konstnärsnämndens tioåriga konstnärsstipendium. Efter hennes massiva framgångar med spelfilmsdebuten "Paradiset brinner" är hon redan igång och skriver manus till nästa långfilm.

Mika Gustafson från Linköping fick filmkritikernas pris Greta, för sin hyllade och guldbaggebelönade spelfilmsdebut "Paradiset brinner" tidigare i år.

Mika Gustafson från Linköping fick filmkritikernas pris Greta, för sin hyllade och guldbaggebelönade spelfilmsdebut "Paradiset brinner" tidigare i år.

Foto: Anders Wiklund/TT

Linköping2024-10-10 07:00

Stipendiet ges till konstnärer vars verk under lång tis hållit hög kvalitet och mottagarna förväntas också vara verksamma under de tio stipendieåren. Summan omfattar just nu 171 900 kronor per år och motsvarar tre så kallade prisbasbelopp årligen.

– Det är verkligen en stor ära. Jag är i fint sällskap, till exempel Lars Norén och Mia Engberg har fått det här tidigare så det känns stort. Även om pengarna inte täcker en konstnärslön så känns det som en lättnad efter så många års slit och jobb, säger Mika Gustafson.

Hon är mitt uppe i att skriva manus till en ny långfilm när Corren ringer. Några detaljer kan hon ännu inte avslöja.

– Film tar väldigt lång tid men vi hoppas kunna spela in så snart som möjligt. Jag har fått en väldig kreativ push efter Paradiset brinner. Det kan ju lätt bli så att man hamnar i ett antiklimax om något går för bra för fort, men det här har gett en jävla energi så det är kul.

undefined
Mika Gustafson från Linköping fick filmkritikernas pris Greta, för sin hyllade och guldbaggebelönade spelfilmsdebut "Paradiset brinner" tidigare i år.

För Mika finns ingen tid att ligga på latsidan, trots hennes massiva framgångar det gångna året. Paradiset brinner har bland annat fått pris vid filmfestivalerna i Venedig och London samt tilldelas två guldbaggar för bästa film och bästa produktionsdesign tidigare i år.

– Det är klart att man ska tillåta sig själv att fira men det är viktigare att man jobbar. Dagen efter Guldbaggen satt vi på kontoret och skrev. Vi skriver varje dag, det blir som en livsstil. Man blir väl lite smått besatt, säger hon med ett skratt.

Paradiset brinner visas numera i hela Europa och hon var nyligen på ett besök i USA, där långfilmen också haft premiär. 

– Det är ganska ovanligt att en svenskspråkig film går upp i USA, så det är superkul. Även om mina filmer blir bra mottagna och når en stor publik tycker jag det är viktigt att man har en edge i det man gör, att man vågar utmana och skapa nytt. Stipendiet är symboliskt där: det visar att det finns en skillnad mellan underhållning och konst. 

– Skillnaden är att underhållning är mer skapat för kapitalet men konsten och tanken får vara fri och talande och den är viktig för samhället i stort.

Mika har tidigare fått stöttning av Konstnärsnämnden i de kreativa processerna och är noga med att lyfta vikten av deras arbete.

– Det är helt avgörande i en tidig konstnärlig fas och nämnden är otroligt viktig, säger hon.

Mottagarna av stipendiet förväntas vara verksamma under de tio stipendieåren. Det måste vara extra kul att de tror på dig även lång tid framöver? 

– Ja, det är en stor anledning till att det känns så fint. Det visar att de satsar på ett långsiktigt konstnärsskap och att vi mottagare faktiskt får möjligheten att tänka och jobba långsiktigt.

Övriga stipendiater är artisten och kompositören Amanda Bergman, musikern och kompositören Hans Appelqvist, teaterregissören Freja Hallberg, koreografen och dansaren Lisa Janbell samt tonsättaren och musikern Lisa Streich.

– Det känns lite dubbelt för jag menar att nämnden borde ha mer pengar så att vi kunde vara fler än sex personer som får ta emot det här. Men det känns otroligt fint att dela det med de andra och lite extra ärofyllt att stå bredvid Amanda Bergman.

Får vi se dig i Linköping framöver?

– Ja, min familj och många av mina vänner bor kvar så jag är nere väldigt ofta. I somras var jag där nästan hela tiden. Jag dyker upp där på perrongen lite då och då.

undefined
Artisten och kompositören Amanda Bergman är en av stipendiaterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!