Påls porträtt fångar Skäggetorpsborna

Mitt i Skäggetorps centrum hänger en porträttutställning. På en loppis för mer än tre år sedan målade Pål Rydberg av frivilliga besökare.

Pål Rydberg: "Jag vet inte om jag någonsin kommer att kunna göra om det här, det var en så speciell situation".

Pål Rydberg: "Jag vet inte om jag någonsin kommer att kunna göra om det här, det var en så speciell situation".

Foto: Hedda Themner

Linköping2022-02-16 18:44

Fredagsloppisarna i Skäggetorps centrum har lockat mycket folk. Pål Rydberg är en av dem som uppskattat folkvimlet. Det gav honom också en kreativ idé. 

– Jag har tänkt i flera år att det vore roligt att teckna av folk här. Det finns så många olika typer av människor och det är skoj. Jag fick sitta och teckna vid ett bord på en loppis 2018, säger Pål.

undefined
När Pål Rydberg tecknar ett ansikte vill han gärna ha ögonkontakt. Själva sittningen kan ta runt 15 minuter och bli ganska intensiv.

Först var folk tveksamma och vågade inte gå fram. Men det kom igång och han målade porträtt hela dagen utan uppehåll. Pål hann inte ens ta en lunchpaus.

– Det var kö ibland. Det kom ett gäng killar och då var jag tvungen att rita allihop. Min idé var att bara så rakt så möjligt försöka fånga det jag såg. Det var ju människor som jag i stort sett aldrig hade sett tidigare. Det gjorde målandet lättare, för jag kunde vara råare. 

undefined
Pål Rydberg suddar inget i sin teckning. Det är första intrycket som gäller.

Pål ville inte försköna eller låtsas som att han såg något annat än just ansiktet han hade framför sig. Han har tecknat i hela sitt liv och ritat mycket porträtt i perioder. 

– Jag skissar inget, utan jag börjar mitt i ansiktet med näsan. Sedan söker jag mig runt i ansiktet. En del av dem jag målade av kunde inte sitta still. Då sade jag till dem att titta mig i ögonen, för jag ville ha kontakt. 

undefined
Det är en stark upplevelse att måla av någon, enligt Pål.

I slutet av sittningen blev Pål ganska utmattad. De sista bilderna höll inte riktigt tyckte han.

– Det byggde på att jag drog igång mig själv. Jag vet inte om jag någonsin kommer att kunna göra om det här, det var en så speciell situation. Ett ansikte är en del av ett liv som man bara kan ana. 

undefined
De som blev avmålade fick en kopia av porträttet att ta med sig hem.

En del av dem som satt modell började berätta om sig själva och hur de hamnat i Skäggetorp. Det uppskattade Pål.

– Jag pratade med någon vars bror dog i Aleppo, och han själv hade svåra skador. De känslorna finns i ansiktet också. Jag tror att det kanske kommer fram på något sätt när man tecknar en person.

Pål fick ta del av flera berättelser under dagen. Det var han glad för, då det ökade kontakten mellan honom och den avmålade. Berättelserna gjorde det också lättare för honom själv att slappna av.

undefined
Pål Rydberg: "Min idé är att bara så rakt så möjligt försöka fånga det jag såg".

Totalt målade Pål 71 porträtt under loppisen. Till och med den 4 mars hänger 38 av bilderna på en grön vägg mitt i Skäggetorps köpcentrum, där han tecknade dem. 

Nu när restriktionerna har släppt hoppas Pål att loppisarna ska komma igång igen. Kanske kommer han då ta med sitt block och sina pennor för att måla av ännu fler människor i Skäggetorp, om han orkar.

Karta: Skäggetorps centrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!